BLAGAJNA

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ttaanniiccaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

BLAGAJNA

Odgovor Napisal/-a ttaanniiccaa »

Pozdravljeni,

Smo d.o.o., ki ima podružnico še nekje drugje v Sloveniji. V našem podjetju imamo blagajno kjer mi stranke plačujejo mesečne položnice. To knjižim na 145terjatev/109prehodni polog gotovine, na 100100prejemek /100100izdatek. KO dobim prek izpiska denar isto knjižim v dobro na prehodni.

Zanima me sledeče. Zaposleni na naši podružnici me je prosil če bi mu lahko dala 50 € gotovine, da bi imel drobiž za menjavo, saj bi stranke tudi tu rade plačevale na blagajni. Kakšen je postopek, kako pridem fizično do denarja da ga mu dam? Kako vse to poknjižim? Kajti knjižim vse jaz in tudi trr je samo od matičnega podjetja (to pomeni da podružnica nima svojega trr).

Hvala za odgovor, T.
franca
Računovodja
Računovodja
Kraj: Mengeš

Re: BLAGAJNA

Odgovor Napisal/-a franca »

Knjižite enako kot za svojo blagajno, le posebne analitične konte odprite, da boste imeli dober pregled, npr. prehodni konto 1092 in konto blagajne 100200. Začetnih 50 eur lahko prenesete iz vaše blagajne ali pa jih dvignete z računa.
ttaanniiccaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ttaanniiccaa »

Ja ampak jaz nimam v blagajni nič denarja odveč- kar mi ga stranke prinesejo ga položim saj z njim pokrivam njihove terjatve. Ali moram iti z virmanom na banko da dvignem denar, ali lahko, ko imam naprimer nekaj denarja v blagajni od strank, poknjižim njihove terjatve, potem pa od tistega vzamem fizično nekaj denarja stran- npr 50 eur, in položim manj? Kam potem poknjižim teh 50 eurov- na "ta novo blagajno 100200 v kredit ali kako? Na moji blagajni pa kar prenos na drugo blagajno ali kako??

hvala za odg.
franca
Računovodja
Računovodja
Kraj: Mengeš

Odgovor Napisal/-a franca »

Obe možnosti imate.
1. poseben dvig s TRR
- dvig s TRR 109 | 110
- prejem v 2. blagajno: 1002 | 109

2. prenos iz vaše blagajne