Živjo
Lepo pozdravljeni vsi skupaj, sem nov v svetu računovodstva, s.p. itd. Pred kratkim sem odpru trgovino in sedaj se srečam z miljon vprašanji, na katera bi zelo lepo prosil vse, da mi pomagate svetovati:
-v prodajalni prodajamo tudi darilne bone, dobil sem informacijo, da darilnih bonov ni mogoče plačati s kartico, ali je to res, zakaj?
-kako pa se potem knjiži vnovčeni bon, kam, kako?
-ali lahko naredim storno računa, ki je bil plačan s katrico tudi tako, da kupcu vrnem iz blagajne?
-ali je res, da moram gotovino iz blagajne polagati vsake tri dni, če tudi ne presega blagajniškega maksimuma?
-kolikšen znesek gre lahko v reprezentanco in kaj?
-če mi firma plačuje Vzajemno (zavarovanje) ali je potem potrebno obračunavati boniteto?
-ali lahko, če se mi tako izteče, gotovino knjižim direkno na 9200 ali ne?
Vsem najlepša hvala za vse informacije
En miljon lajičnih vprašanj
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Abcdefghijklmn
- Nov član

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: En miljon lajičnih vprašanj
Da, res en milijon...
Zakaj, da ne bi bilo možno plačilo bonov s plačilno kartico?
Bone knjižite, kot je opisano tu: http://bazaznanja.racunovodja.com/index ... rilni_boni .
Kot s.p.-ju vam gotovine ni potrebno polagat na TRR, je pa dobro.
Reprezentanca je namenjena kritju stroškov pogostitev poslovnih partnerjev in je davčno priznana v vipšini 50 %.
Vzajemno si iz s.p.-ja lahko plačujete, a to ni davčno rpiznan odhodek in tudi ni boniteta - s.p.-ji je ne obračunavajo. Če kaj plačate v privat namene, se to smatra kot pretok v gospodinjstvo.
Gotovino, če jo vzamete, knjižite na 920, če je ne obdržite na blagajni.
Zakaj, da ne bi bilo možno plačilo bonov s plačilno kartico?
Bone knjižite, kot je opisano tu: http://bazaznanja.racunovodja.com/index ... rilni_boni .
Kot s.p.-ju vam gotovine ni potrebno polagat na TRR, je pa dobro.
Reprezentanca je namenjena kritju stroškov pogostitev poslovnih partnerjev in je davčno priznana v vipšini 50 %.
Vzajemno si iz s.p.-ja lahko plačujete, a to ni davčno rpiznan odhodek in tudi ni boniteta - s.p.-ji je ne obračunavajo. Če kaj plačate v privat namene, se to smatra kot pretok v gospodinjstvo.
Gotovino, če jo vzamete, knjižite na 920, če je ne obdržite na blagajni.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
Abcdefghijklmn
- Nov član

Kaj pa polaganje gotovine pri d.o.o.
D.o.o., pa je čisto druga zgodba.
D.o.o., ne sme prosto razpolagati z gotovino. Kar pokasira mora tudi položiti- še isti dan ali najkasneje naslednji dan. Iz pokaisranjega ne sme plačevati stroškov ampak mora položiti in namensko dvigniti za stroške....
D.o.o., ne sme prosto razpolagati z gotovino. Kar pokasira mora tudi položiti- še isti dan ali najkasneje naslednji dan. Iz pokaisranjega ne sme plačevati stroškov ampak mora položiti in namensko dvigniti za stroške....
In priskrbite si dobrega računovodjo. Ker pri miljon vprašanjih boste na kakšnega mimogrede pozabili.