Vključitev DDV sistem

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Vključitev DDV sistem

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Mogoče malo nerodno vprašanje, ampak ne vem , če prav razmišljam...

Podjetnik, izdaja račune po 94.členu, vendar je registriran v DDV sistem s posebno ddv številko, ker opravlja storitve v tujini. Oddaja ddv obrazec in RP-O poročilo. Vstopnega ddv-ja si ne sme odbijati.
V naslednjem mesecu pa bo presegel prag 25.000 eurov. Ali se mora ponovno prijaviti z novo vlogo za izdajo prave ddv številke in isto dalje izstavlja račune v tujino na osnovi 25.člena(to mi je jasno ), nisem pa si na jasnem, kako je z vstopnim ddv-jem. Ali si ga lahko odbija??
Ali pa glede na to, da opravlja storitve samo v tujini lahko ostane pod takšno posebno številko in si še dalje ne odbija ddv-ja?
Upam, da razumete, kje me obhajajo dvomi. Lepo prosim za kakšno razmišljanje.

Hvala in lep pozdrav.
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Re: Vključitev DDV sistem

Odgovor Napisal/-a MG »

Mislim, da kar rabi normalno prijavo v sistem. ID številka bo verjetno celo ista ampak bo davčni status drugačen.
Prijaviti se bo moral obvezno, ker gre za preseganje limita OBDAVČLJIVEGA PROMETA ( če bi bila storitev v SloVeniji obdavčena gre za obdavčljiv promet četudi sedaj DDV -ja ne obračunava, ker gre z aproemt v EU )

Seveda si bo lahko potem tudi odbijal DDV.

Me pa bega kakšno dejavnost ima, da se mu že do sedaj ni splačalo biti v sistemu prostoviljno. DDV bi si dobijal, plačal pa ne ker gre za storitev v tujini, ki je obdavčena po sedežu naročnika. ( Vsaj od 01.01.2010 naprje ko se je zakon spremenenil )

Če je storitveno podjetje je sicer verjetno tudi vhodnega DDV malo ampak kolikor ga je ga je preveč pustiti državi.
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Re: Vključitev DDV sistem

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Ima pa kolegica primer, ko je podjetnik registriran s posebno davčno številko, ker opravlja storitev v tujini, so napovedali 80.000 eurov prihodka, vendar je podjetnik vseeno dobil posebno davčno, ker opravlja to storitev samo v tujini. In si nima pravice odbijat ddv-ja.

In to me je zdaj zmedlo.

Kaj pa v primeru, da ta mali davčni zavezanec pri nas izda račun za montažo, in še vedno ni presegel meje prihodka, tukaj se pa še vedno sklicuje na 94.člen, ko izda fakturo??

lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
Odgovori