DDV po novem

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tadejabozic
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

DDV po novem

Odgovor Napisal/-a tadejabozic »

Pozdravljeni

Zanima me nekaj osnovnih, splošnih informacij v zvezi z obračunom DDV-ja in sicer:
Če sem ddv zavezanec in izstavim račun ddv zavezancu v EU ali mu zaračunam ddv, kaj pa če izdam račun v tujino (zunaj eu) ali tudi obračunam ddv, kako je v primeru če gre za fizično osebo, kako če gre za pravno osebo,..., je enako za storitve in blago ali je kakšna razlika
Kaj pa obračun ddv po 76.a zddv-1 (gradbeni posli), zopet kako je če izdam račun v eu in kako če ga izdam v tujino?
Kdaj pa pride v upoštev samoobdavčitev?

Za vsa pojasnila najlepša hvala, lahko pa mi prosim posredujetet tudi kak link kjer je to lajično obrazloženo

Res hvala

Lp
franca
Računovodja
Računovodja
Kraj: Mengeš

Re: DDV po novem

Odgovor Napisal/-a franca »

Kar tako z enostavnimi odgovori ne bo šlo. Za začetek samo osnovna pojasnila, za kaj več si pa le vsaj temeljito oglejte ZDDV-1.
Med tujino striktno ločimo Evropsko unijo (države članice) in drugo tujino (tretje države). Prav tako veljajo drugačna pravila za odpremo blaga in za opravljanje storitev.
Odprema blaga:
- v tretje države: to je izvoz, DDV-ja ne obračunate, obvezno morate imeti dokazilo o izvozu (ECL)
- v EU: ne obračunate DDV, če dobavljate davčnemu zavezancu v EU, ker gre za obrnjeno davčno obveznost, ki jo obračuna prejemnik; poročate v kvartalnem poročilu; če dobavljate fizični osebi, obračunate DDV

Storitve: v obeh primerih je obdavčitev tam, kjer je storitev opravljena; pojasnila glejte v ZDDV-1
Kadar je kraj opravljanja storitve Slovenija, obračunate DDV. Kadar se šteje, da je kraj opravljanja storitve tujina, DDV-ja ne obračunate
- tretje države: nikamor ne poročate
- EU: vključite v DDV poročilo

Pa še enkrat: to je res le osnova.
Odgovori