Pozdravljeni!
Matična družba dobi račun za elektriko, in ga potem naprej v celoti prefakturira na hčerinsko družbo.
Kako je s knjiženjem računa na matični in kako na hčerinski družbi?
Lepo prosim za pomoč.
Maja
PREFAKTURIRANJE
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: PREFAKTURIRANJE
Matična družba si ga najprej zavede kot strošek ( 40/22 in davek)in za isti znesek izda hčerinski družbi račun za elektriko in seveda ga zavede med prihodke(12/76 in davek). Nato ga hčerinska družba zavede kot med stroške (40/22). Paziti pa morate kako je dogovorjeno med s pogodbo.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
A mogoče ni bolje speljati prek konta 145 in da gre "mimo" DDV-ja? Prefakturiranje ni predmet obdavčitve po ZDDV, če plačamo v imenu in za račun naročnika ter ta znesek prejmemo od naročnika kot povračilo stroškov.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Jaz se ne strinjam s prefakturiranjem in kontom 145, ker si potem prejemnik ne more DDV-ja odbiti.
Sama uporabljam navor-jev način in poleg računa priložim še fotokopijo originala.
Sama uporabljam navor-jev način in poleg računa priložim še fotokopijo originala.
Hvala vsem za mnenja, glede knjiženja bom še vprašala revizorko, pa vam sporočim kaj mi bo predlagala.
Lp, Maja
Lp, Maja
se strinjam, delam enako.adut napisal/-a:Jaz se ne strinjam s prefakturiranjem in kontom 145, ker si potem prejemnik ne more DDV-ja odbiti.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)