Vračilo tujega ddv -NOČITEV V NEMČIJI

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
irma73
Začetnik
Začetnik
Kraj: Velenje

Vračilo tujega ddv -NOČITEV V NEMČIJI

Odgovor Napisal/-a irma73 »

Prejmemo račun za nočitev z zajtrkom iz Nemčije. Na njem so vsi podatki, ki so potrebni (naziv, naslov firme, ddv številke,...). Na računu je nemški davek 7% za nočitev in 19% za nočitev.
Ali lahko zahtevam vračilo tega nemškega davka?
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Re: Vračilo tujega ddv -NOČITEV V NEMČIJI

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Ti računi so priloge potnemu nalogu.

Ddv od nočitev se ne odbija.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
irma73
Začetnik
Začetnik

ampak nočitve običajno plača kar podjetje iz trr-ja vnaprej, ker vemo kje bodo nočili zaposleni,
tako da ni povračilo zaposlenemu. Ali še vedno mislite da se ne sme zahtevati vračilo tujega ddv-ja?
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Preglejte 66.člen zakona o ddv, odvisno je tudi od tega, katero dejavnost opravljate in ne na kakšen način ste plačali.
Lepo vas pozdravljam.

vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vesnak »

mi imamo pa drugačen problem in sicer:

dobavitelj iz GB nam je zaračunal njihov DDV pri prodaji blaga, ki smo ga prejeli po pošti; omenjeno blago bomo prodajali v trgovini; DDVja je kar 400€ kar za tega majhnega podjetnika ni malo denarja; dobavitelj iz GB noče nič slišati o tem, da ne bi zaračunal DDVja vlkljub temu, da smo mu povedali, da smo zavezanci za DDV. Blago smo naročali preko interneta.

na kakšen način bi prišli do povračila njihovega DDVja na naš TRR ? :?:
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Po mojem lahko preko e-davkov dobite ta ddv nazaj, če gre za material ipd stroške, od katerih se odbija ddv.

To seveda NE velja za prevozne stroške,reprezentanco,nočitve ipd.

Ni mi pa jasno zakaj nočejo izdati zavezancem računov brez ddv-ja??
Lepo vas pozdravljam.

vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vesnak »

kako to mislite, da bi dobili preko edavkov nazaj?
ali obstaja kakšen obrazec za tovrstne probleme?

zakaj angleži nočejo izstaviti računa brez ddv ne vemo; enostavno rečejo, da ne morejo; mogoče je to za njih premajhna vsota (cca 4000€ ) ali pa mogoče zato, ker so blago naročili preko interneta? aja, na račun pa je napisana naša ID DDV številka - ali lahko to razumete?

jaz vem, da sem naročala preko interneta za blago-opremo v nemčiji in so mi izstavili račun brez ddv.
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

JA, obstoja obrazec VATR-APP na e-davkih, ki se glasi: Zahtevek za vračilo ddv v drugi državi članici eu.

Nimam pa izkušenj v katerih primerih se lahko zahteva ddv nazaj. Sem vprašala tukajle pod drugim naslovom, pa mi še nihče ni nič odgovoril.

Da je pa naša ID DDV številka pri eu podjetju, je pa zato, ker so se pri nas registrirali, tako kot se moramo mi pri njihovem davčnem uradu, če sodelujemo pri kakšnem projektu, kjer se storitev opravlja pri njih. Npr. če naš gradbenik opravlja storitev na hiši v Italiji, se mora tam registrirati in dobiti njihovo davčno št., da lahko izda račun. To je po novem zakonu o ddv s 1.1.2010.
O podrobnostih ne vem veliko, ker nisem imela še primera v praksi, zelo me pa zanima ta tema.

Zato upam, da se bo oglasil kakšen večji "poznavalec" problematike oz. izziva na to temo.
Lepo vas pozdravljam.

irma73
Začetnik
Začetnik

Sem brskala še naprej na to temo in dobila še dve enaki mnenji. Mogoče pa pride komu prav.
In sicer: kdor ima nočitve v Nemčiji, račun izstavljen na firmo (in ne na fizično osebo), lahko vloži na durs-u zahtevek
za vračilo tujega ddv, saj ga Nemčija vrača. To ni predmet slovenskega ddv-ja, za katerega naša država ne vrača ddv-ja oz. si ga ne moremo odbiti. Ta 66. člen je v bistvu pomemben za tujce, saj ga ne morejo dobiti nazaj od naše države, mi pa ga lahko dobimo nazaj iz Nemčije. No, tudi za nas, če imamo nočitev v Sloveniji in si ne moremo odbiti slo. ddv-ja.
lp
Odgovori