VATR-APP (Vračilo DDV iz tujin)
Moderator: Mirko Zbačnik
-
tadejabozic
- Računovodski vajenec

VATR-APP (Vračilo DDV iz tujin)
Pozdravljeni
V januarju smo nabavili material iz tujine za takerega pa nam je dobavitelj zaračunal bruto vrednost (osnova + DDV), ki smo jo tudi plačali. Sedaj sem želela na e-davkih oddati obrazec VATR-APP, s katerim bi zahtevala vračilo DDV, vendar pa mi program javi, da je obdobje za katerega oddajam obrazec prekratko (januar 2010). Zanima me kako se torej oddaja ta obrazec ali je rok za oddajo ali ga lahko oddam za november 2009- januar 2010, saj zelo malo poslujemo s tujino in v predhodnih mesecih ni bilo poslovanje? Ali naj raje počakam in ga oddam konec marca za januar-marec 2010?
Hvala vsem za pomoč
lp
V januarju smo nabavili material iz tujine za takerega pa nam je dobavitelj zaračunal bruto vrednost (osnova + DDV), ki smo jo tudi plačali. Sedaj sem želela na e-davkih oddati obrazec VATR-APP, s katerim bi zahtevala vračilo DDV, vendar pa mi program javi, da je obdobje za katerega oddajam obrazec prekratko (januar 2010). Zanima me kako se torej oddaja ta obrazec ali je rok za oddajo ali ga lahko oddam za november 2009- januar 2010, saj zelo malo poslujemo s tujino in v predhodnih mesecih ni bilo poslovanje? Ali naj raje počakam in ga oddam konec marca za januar-marec 2010?
Hvala vsem za pomoč
lp
Re: VATR-APP (Vračilo DDV iz tujin)
ste mogoče zvedeli kaj več okoli tega?
ravno sem brala navodila, in piše da obdobje za katerega se izdaja zahtevek, ne sme biti krajše od 3 mesecev.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
malce me jezi, ker smo dva meseca nazaj vstopili v sistem DDVja in vedno čisto vse preiksamo, sedaj pa vidim, da nimam možnosti do uporabe tega obrazca!?!?
ali je kdo od vas to že izvajal?
ali je kdo od vas to že izvajal?
-
tadejabozic
- Računovodski vajenec

Jaz sem obrazec potem uspela oddati in se oddaja četrtletno, torej 1-3, 4-6, 7-9 in 10-12.
Lp
Lp
Torej če si nekaj kupil v septembru kdaj se odda obrazec? Do konca oktobra za obd. 7-9?
Lepo vas pozdravljam.
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
-
tadejabozic
- Računovodski vajenec

Ja, obrazec se potem odda v okotbru (lahko že 1.10), novembru ali decembru
Še eno vprašanje v zvezi s tem. A se ta račun, za katerega želiš vračilo ddv iz eu kam vpiše v davčno knjigo??
Lepo vas pozdravljam.
-
tadejabozic
- Računovodski vajenec

Jaz sem potem naredila samoobdavčitev,... torej ja.
Če je na računu obračunan ddv iz druge države članice, to ni predmet slovenskega ddv-ja. Se pravi, da se računa ne vpisuje v slo - ddv evidence in se tudi ne dela samoobdavčitve.
Odda se zahtevek za vračilo ddv v državo članico, kjer je bil obračunan ddv. Ali ste dejansko upravičeni do povračila ddv, pa preverite na internet strani davčnega urada države članice (kjer je bil izdan račun).
Odda se zahtevek za vračilo ddv v državo članico, kjer je bil obračunan ddv. Ali ste dejansko upravičeni do povračila ddv, pa preverite na internet strani davčnega urada države članice (kjer je bil izdan račun).
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Kako je z nočitvami v Angliji, na primer, lako tudi tu damo zahtevek za vračilo DDV?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

če vaše podjetje kupuje v tujini mora na dursu zaprositi za posebno ID številko,ki velja samo za poslovanje z tujino.To predložite pri vsakem poslu z tujino in račun vam morajo iztaviti brez DDV-ja.
nato narediš samoobdavčitev.TO velja za tiste ki nimajo ID številko niso zavezanci za DDV:
samoobdavčitev: strošek ali R6 / 26- obračunani DDV .Pomeni da DDV obračunaš in plačaš ne smeš ga pa odbiti.To velja tudi za storitve.
lp
nato narediš samoobdavčitev.TO velja za tiste ki nimajo ID številko niso zavezanci za DDV:
samoobdavčitev: strošek ali R6 / 26- obračunani DDV .Pomeni da DDV obračunaš in plačaš ne smeš ga pa odbiti.To velja tudi za storitve.
lp