Boniteta za uporabo službenega vozila
Moderator: Mirko Zbačnik
Boniteta za uporabo službenega vozila
Zdravo,
Rad bi preveril če prav razumem stvari okoli uporabe službenega vozila za private namene ter zdoh2 43. člen
Primer kupim avto za 1000eur(da je lažje računat).
1.5% od nabavne vrednosti na mesec mi gre v osnovo za dohodnino.
1.5% od 1000 > 15eur
25% če delodajalec zagotavlja gorivo(torej gre gorivo celotno v stroške?)
15eur + 25% -> 18.75eur
Torej to pomeni da se mi letno osnova za dohodnino poveča za 12x18.75 = 225eur.
A gre v tem primeru vse gorivo, servisi, registracija v davčno priznane stroške?
Sem kaj spregledal?
lp,
Peter
Rad bi preveril če prav razumem stvari okoli uporabe službenega vozila za private namene ter zdoh2 43. člen
Primer kupim avto za 1000eur(da je lažje računat).
1.5% od nabavne vrednosti na mesec mi gre v osnovo za dohodnino.
1.5% od 1000 > 15eur
25% če delodajalec zagotavlja gorivo(torej gre gorivo celotno v stroške?)
15eur + 25% -> 18.75eur
Torej to pomeni da se mi letno osnova za dohodnino poveča za 12x18.75 = 225eur.
A gre v tem primeru vse gorivo, servisi, registracija v davčno priznane stroške?
Sem kaj spregledal?
lp,
Peter
-
orhideja78
- Računovodski vajenec

Re: Boniteta za uporabo službenega vozila
Pozdravljen,
Upoštevati je potrebno tudi število prevoženih kilometrov manj/več od 500. Več o tem piše v Baza znanja, obračun bonitet, uporaba službenega vozila v privatne namene. Vaš izračun velja, če je v privatne namene prevozženih več kot 500 km in stroške goriva in stroške uporabe vozila krije delodajalec.
Pozdrav
Orhideja
Upoštevati je potrebno tudi število prevoženih kilometrov manj/več od 500. Več o tem piše v Baza znanja, obračun bonitet, uporaba službenega vozila v privatne namene. Vaš izračun velja, če je v privatne namene prevozženih več kot 500 km in stroške goriva in stroške uporabe vozila krije delodajalec.
Pozdrav
Orhideja
Se pravi maximum, kar se lahko plača državi?orhideja78 napisal/-a:Pozdravljen,
A potrebuje potne naloge za službene poti(če ni dodatnih stroškov in dnevnic)? Tako ali tako bom plačal boniteto.Nina napisal/-a:http://bazaznanja.racunovodja.com/Obra% ... tne_namene
Mene pa zanima ali še velja, da mora tudi s.p., ki ima osebni avto v osnovnih sredstvih voditi evidenco prevoženih kilometrov v zasebne namene. Ali še drži, da v primeru, da ne more dokazati, da je z avtomobilom opravil 70% poti za službene namene upravičen le do delno priznanih stroškov vzvezi z vzdrževanjem, zavarovanjem itd.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
S.p. mora vsekakor dokazovati davčno upravičenost svojih stroškov, tudi svojega avtomobila, v kolikor ga ima zavedenega v registru osnovnih sredstev. Davčno priznan je le strošek v povezavi z uporabo, ki je dejansko namenjen opravljanju dejavnostil. Zato mora sorazmeren del stroškov izvzeti in jih prikazati na primer kot pretok v gospodinjstvo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Tudi če plačuje boniteto 1.5%+25%?
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Samostojni podjetnik ne plačuje bonotete, pretok sredstev je prost.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

glede osebnega avtomobila in s.p.-ja me zanima naslednje:
če ima s.p., ki nima nobenega zaposlenega, služben osebni avtomobil, mora:
- voditi evidenco kilometrov
- pisati potne naloge (to tako v vsakem primeru)
- si lahko obračunava amortizacijo
- gorivo je strošek, vendar si DDV od goriva ne sme odbijat za osebno vozilo
če podjetnik vozilo uporablja tudi za zasebne namene, ali se mu mora obračunat boniteta in kako?
če podjetnik uporablja osebno vozilo, ki ni "last s.p.", potem:
- mu ni potrebno voditi evidence prev. kilometrov
- ne more obračunavat amortizacije
- gorivo ni strošek, ampak si obračuna kilometrino
Prosim za odgovor na vprašanje glede bonitete in pa zanima me kaj se po vašem mnenju najbolj splača?
hvala za pomoč in lp!
če ima s.p., ki nima nobenega zaposlenega, služben osebni avtomobil, mora:
- voditi evidenco kilometrov
- pisati potne naloge (to tako v vsakem primeru)
- si lahko obračunava amortizacijo
- gorivo je strošek, vendar si DDV od goriva ne sme odbijat za osebno vozilo
če podjetnik vozilo uporablja tudi za zasebne namene, ali se mu mora obračunat boniteta in kako?
če podjetnik uporablja osebno vozilo, ki ni "last s.p.", potem:
- mu ni potrebno voditi evidence prev. kilometrov
- ne more obračunavat amortizacije
- gorivo ni strošek, ampak si obračuna kilometrino
Prosim za odgovor na vprašanje glede bonitete in pa zanima me kaj se po vašem mnenju najbolj splača?
hvala za pomoč in lp!
Kot je že napisal Mirko: sp nima bonitete, pač pa se mu priznajo stroški samo v % službenih voženj.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Bolje bi vprašali, kaj je za vas bolj davčno ugodno, a tudi vprašanje kaj se bolj splača je dovolj jasen. Odvisno, kaj za vaspredstavlja večji strošek:
- obračunana kilometrina, če avto ni v registru s.p., ali
- seštevek stroška amortizacije, goriva, vzdrževanja ... avtomobila.
Odvisno je tudi od vrednosti vozila. Davčno in hkrati tudi cenovno najbolj ugodno je za ta namen nabaviti starejše vozilo na fizično osebo in si obračunavati kilometrino. Navadno je ugodneje imeti osebno vozilo nase in si pisati kilometrino. Govorim o osebnem vozilu. Razlog je tudi v praktičnosti, kar je navedel že Orljek.
- obračunana kilometrina, če avto ni v registru s.p., ali
- seštevek stroška amortizacije, goriva, vzdrževanja ... avtomobila.
Odvisno je tudi od vrednosti vozila. Davčno in hkrati tudi cenovno najbolj ugodno je za ta namen nabaviti starejše vozilo na fizično osebo in si obračunavati kilometrino. Navadno je ugodneje imeti osebno vozilo nase in si pisati kilometrino. Govorim o osebnem vozilu. Razlog je tudi v praktičnosti, kar je navedel že Orljek.
Mirko
Mirko