Ker mi medicina ne zna prav pomagati, bi rad na svojo željo za cca 1 leto delal po manj kot 8ur/dan, da pridem malo h sebi. Delodajalcu lahko zagotovim, da bom delal 4 ure na dan, bi pa tudi več, po počutju. Delodajalec se s tem strinja, saj od mene nima prav dosti koristi če sem tretjino časa na bolniški. Sedaj sem zaposlen normalno za nedoločen čas, ne bojim pa se pretirano, da bi ostal brez dela, tudi če sklenem kakšno manj ugodno pogodbo.
Nihče mi ne zna povedati najbolj ugodne variante takšne zaposlitve, oz. kakšne opcije sploh imam in kaj pomenijo. Razumem, da mi že s 4imi urami pripada dopust, regres in podobno, ne razumem pa kakšna bi bila pogodba in kako gre plačevanje prispevkov v primeru 4+ ur?
Hvala za odgovore, David.
Delo 4+ ur
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Delo 4+ ur
za 4 ure dela se plača tudi toliko prispevkov, se pravi ima delodajalec, kar se tiče prispevkov pol manj stroška kot če vas zaposli za polni delovni čas. Tudi pogodba se sklene za delovni čas 4 ure. Vendar pa morate vi sami vedeti, kako se boste zavarovali za preostale 4 ure - verjetno sami, verjetno kot občan, to boste morali urediti še na ZZZS, da boste imeli polno zavarovanje. Drugače nekih posebnosti ali razlik med pogodbo za 4 ure in pogodbo za 8 ur ni.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Re: Delo 4+ ur
Hvala za odgovor!
Se pravi, da se mi splača skleniti pogodbo za toliko ur, kot bom res delal. Oz. se mi ne splača skleniti pogodbe za malo ur in delati nadure, ker bom zato lahko moral plačevati določene prispevke.
Če prav razumem, mi za 4 ure dela ni treba plačevati PIZ prispevkov. Ne uspe mi pa ugotovili kaj je z zdravstvenim zavarovanjem, ki ste ga omenjali. Če prav razumem, imam od določenega števila ur dela na dan naprej zdravstveno zavarovanje v celoti plačano, pod to mejo pa si moram sam plačati proporcionalni del do 8ih ur? A kdo ve ali je to res tako in kje je ta meja?
Se pravi, da se mi splača skleniti pogodbo za toliko ur, kot bom res delal. Oz. se mi ne splača skleniti pogodbe za malo ur in delati nadure, ker bom zato lahko moral plačevati določene prispevke.
Če prav razumem, mi za 4 ure dela ni treba plačevati PIZ prispevkov. Ne uspe mi pa ugotovili kaj je z zdravstvenim zavarovanjem, ki ste ga omenjali. Če prav razumem, imam od določenega števila ur dela na dan naprej zdravstveno zavarovanje v celoti plačano, pod to mejo pa si moram sam plačati proporcionalni del do 8ih ur? A kdo ve ali je to res tako in kje je ta meja?