Uvoz blaga

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tincika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Uvoz blaga

Odgovor Napisal/-a tincika »

Pozdravljeni učenjaki!

Imam problem. Podjetje za katero delamo računovodstvo je iz kitajske uvozilo nek material. Sedaj pa me zanima knjiženje in tudi DDV. Postopek je bil naslednji:
Pri banki so odprli akreditiv. Ta akreditiv je bil namenjen temu da ko pride blago na carino in je vsa dokumetacija in material in pač vse ok, se potem dobavitelju na kitajski nakaže denar. Do tod vse jasno.

Ko je prišlo blago na carino je bilo potrebno plačati DDV Intereuropi. Intereurop aje tudi poslala račun za ta DDV. Na tem računu je na koncu označeno:

Osnova za DDV: X Eur, Znesek DDV 0,00 Eur , Znesek z DDV X Eur ( ta postavka je na računu navedena kot DDV PO EUL-U)

Potem pa so še neke druge storitve na računu npr. car.zasoptanje, voznina, stojinina....ipd. Te storitve pa so potem normalno obdavčene. Se pravi osnova, 20 % DDV in cena z DDV.

Sedaj pa prosim če mi lahko kdo razloži knjižbe in tudi kako potem to označiti v DDV obrazcu ina ta davek potem dobiti nazaj od davčne.

Hvala vsem ki mi boste pomagali. Prvič se srečujem s tem, pa bo dobrodošel kakršenkoli namig.

Pa lep dan še naprej.
Začetnica na področju računovodstva
mekica
Začetnik
Začetnik

prevoz blaga

Odgovor Napisal/-a mekica »

Ponovno bi rada odprla temo prevoz blaga.
Največje težave mi dela prevoz iz tretjih držav ali prevoz po EU, ko je naročnik in plačnik prevoza stranka iz tretjih držav, ki ni v nobeni državi registrirana za davčne evidence. Jaz v računovodstvo ne dobim računov za blago. Ponavadi je samo
CMR in na nekaterih je oznaka EXW ali DDP ali DDU. Ali si lahko s tem kaj pomagam, kdaj pri prevozu DDV ni obračunan na podlagi 13. točke l.odst. 50.člena ZDDV-1
oz. 144.člen direktive DDV. Če mi lahko kdo priporoči literaturo, ki se navezuje na prevoze in DDV in je bolj obširno obrazložena.
Lep pozdrav Mekica
dziger
Računovodja
Računovodja

Re: Uvoz blaga

Odgovor Napisal/-a dziger »

Jaz grem po takem postopku:

1. knjižite račun špediterja (Intereuropa) - postavke na računu z 0 stopnjo DDV ne gredo v knjigo PR ( DDV po EUL in car.dajatve), ostale normalno kot tudi normalno na obrazec DDV-O kot vsak drug račun

2. knjižite EUL ( enotno upravno listino) - kolikor jaz vem so v rubriki 47. obračuni dajatev in B00 je DDV ( A00 -so dajatve), osnova in znesek DDV ( +stopnja )
- knjižite po isti osnovi kot je prikazana na EUL listini , stopnjo DDV in znesek DDV

Pri nas gre v knjigo PR EUL listina, pri računu od špediterja pa zajame samo postavke, ki so obdavčene (car.zastopanje, skladišča, bančne garancije ...) EUL listino zajame samo v knnjigi PR in DDV-O in ne gre med obveznosti.

DDV si povrnete na podlagi EUL in gre normalno kot vsaka nabava na DDV-O obrazec ( rubrika 31 osnova in 41 DDV ).

Nevem upam, da sem malo razkril tale vaš problemček.

lp
dziger
Računovodja
Računovodja

Aha edina literatura, ki jo lahko priporočim je IKS št. 10-11/2007.

lp
muskjo
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a muskjo »

Ko knjižim EUL, koga se da kot nosilca računa izvoznika-pošiljatelja ali deklaranta- zastopnika uvoza?
Hvala.
dziger
Računovodja
Računovodja

Čeje to polje mišljeno kot partner je to Carinska uprava RS.

lp
ana179
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a ana179 »

mene pa zanima kam se knjiži račun s kitajske- torej ali gre v knjigo ddv ali ne
ker račun špediterja zajema samo stroške dobave in carine.
dziger
Računovodja
Računovodja

Kot nedavčni račun in ne gre niti v knjigo PR niti v obrazec DDV-O.
Uvoz poročate po EUL (carinski listini, kjer je osnova in DDV gor)

lp
Odgovori