ZDoh-2 pravi:
50. člen
(prenosi sredstev med podjetjem in gospodinjstvom)
(1) Za odtujitev oziroma pridobitev sredstev se štejejo tudi prenosi sredstev med podjetjem zavezanca in njegovim gospodinjstvom, razen prenosov denarnih sredstev.
(2) Stvarno premoženje, preneseno iz gospodinjstva v podjetje, se šteje za prihodek na način, kot je določeno v računovodskih standardih za brezplačno pridobljena sredstva. Ne glede na prejšnji stavek, se za prihodek ne šteje stvarno premoženje, preneseno iz gospodinjstva v podjetje ob začetku opravljanja dejavnosti ali po začetku opravljanja dejavnosti, če je bilo to stvarno premoženje pridobljeno oziroma zgrajeno pred začetkom opravljanja dejavnosti.
(3) Za prenos stvarnega premoženja med podjetjem zavezanca in njegovim gospodinjstvom se ne šteje pridobitev sredstev od tretje osebe oziroma odtujitev sredstev tretji osebi.
(4) Prenosi sredstev med podjetjem zavezanca in njegovim gospodinjstvom se štejejo za transakcije med povezanima osebama.
Zanima me kaj bi bilo to stvarno premoženje. Zakon tega ne definira, v splošni rabi pa se kot stvarno premoženje pojmujejo nepremičnine in premičnine. Kaj je s pravicami? Ali bi lahko kot stvarno premoženje v podjetje ob ustanovitvi prenesel tudi npr. blagovno znamko, model ali patent? Ali materialno avtorsko pravico reprodukcije določene knjige ali pa pravico njene distribucije. Po kmečki pameti v tem kontekstu ne vidim razlike med (ne)premičninami ali med pravicami in po mojem mnenju ne bi smelo biti razlike. Tudi pravico bi se moglo na ta način prenesti.
Ima kdo kakšno mnenje DURS, izkušnje, ipd.?
Hvala.
prenos stvarnega premoženja iz gospodinjstva v podjetje
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: prenos stvarnega premoženja iz gospodinjstva v podjetje
Sem še naprej sam iskal rešitve, pa nisem uspel najti nič koristnega. Komentar ZDoh-2 ne obstaja. V predlogu zakona, kjer so tudi komentarji členov pri tem členu tudi ni napisanega nič uporabnega. Prav tako na www.sodnapraksa.si nisem uspel najti nobene sodbe glede te tematike.
Se je kdo srečal s vprašanjem prenosa patenta ali blagovne znamke iz gospodinjstva v s.p. v praksi?
Se je kdo srečal s vprašanjem prenosa patenta ali blagovne znamke iz gospodinjstva v s.p. v praksi?
Ali res nihče nima nobenega mnenja? Prosim za pomoč.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Ne vem, če bom ravno zadel... Stvarno premoženje pomeni prenos na primer osnovnih sredstev, materiala, drobnega ivnentarja, bodisi ki si ga imel pred redistracijo ali potem v dejavnost. Zasebnik je imel v lasti stroj, s katerim kasneje opravlja dejavnost.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Ja kar se stvarnega premoženja tiče, ga omenjeni zakon sicer ne definira, vendar se pri zakonodaji upoštevajo nekako tudi drugi zakoni, tako da lahko sklepamo, da velja tudi za stvarno premoženje v podjetju, kot za stvarno premoženje države, pokrajin in občin, da so to nepremičnine in premičnine. Sicer še vedno zelo groba razlaga, pa vendar. Tudi spodnji navedek pojasnjuje kaj vse spada med stvarno premoženje:
Imam pa še eno vprašanje, ki je povezano s prenosom v gospodinjstvo in sicer me zanima, če so kakšne omejitve pri prenosu npr. celotne subvencije za zaposlitev v gospodinjstvo. Kam se to knjiži?
Najlepša hvala za odgovor!
Upam da je kaj pomagalo/razjasnilo.Premoženje je z vidika računovodskih standardov lahko obravnavamo z ugotovitvijo, ki pravi:« Stvarno premoženje je tisto premoženje, s katerim lahko razpolagamo in je oprijemljivo, vidno ali kako drugače fizično zaznavno.”
Natančno opredeljujejo stvarno premoženje Slovenski računovodski standardi kot opredmetena osnovna sredstva, ki so v lasti podjetja ali pa ima podjetje do njih pravico iz finančnega najema. Slovenski in mednarodni standardi opredeljujejo opredmetena in neopredmetena sredstva, in sicer:
OPREDMETENA SREDSTVA SESTAVLJAJO:
* Premično premoženje:
o stroji in oprema,
o drobni inventar,
o zaloge materiala,
o nedokončana proizvodnja.
* Nepremično premoženje:
o zemljišča,
o objekti,
o infrastrukturna ureditev.
NEOPREDMETENA SREDSTVA:
* vrednost pravnega subjekta,
* blagovne znamke,
* patenti,
* certifikati,
* razvojna in tehnična dokumentacija itd.
vir: http://gradbenik.wordpress.com/2009/06/ ... remozenja/
Imam pa še eno vprašanje, ki je povezano s prenosom v gospodinjstvo in sicer me zanima, če so kakšne omejitve pri prenosu npr. celotne subvencije za zaposlitev v gospodinjstvo. Kam se to knjiži?
Najlepša hvala za odgovor!
Mene bolj zanima v praksi. Ali je kdo že prenesel patent ali blagovno znamko v s.p. iz gospodinjstva.
SRS: "Stvarno premoženje je tisto premoženje, s katerim lahko razpolagamo in je oprijemljivo, vidno ali kako drugače fizično zaznavno.” - tudi blagovna znamka je fizično zaznavna.
"opredeljujejo stvarno premoženje Slovenski računovodski standardi kot opredmetena osnovna sredstva" - jaz te definicije v SRS nisem našel. Je pa seveda definicija OS in NOS. Jasno je, da te pravice o katerih sprašujem sodijo v NOS. Ali pa je NOS lahko tudi del stvarnega premoženja oz. bi lahko za NOS veljala določba o možnosti prenosa iz gospodinjstva v s.p. pa ne vem.
SRS: "Stvarno premoženje je tisto premoženje, s katerim lahko razpolagamo in je oprijemljivo, vidno ali kako drugače fizično zaznavno.” - tudi blagovna znamka je fizično zaznavna.
"opredeljujejo stvarno premoženje Slovenski računovodski standardi kot opredmetena osnovna sredstva" - jaz te definicije v SRS nisem našel. Je pa seveda definicija OS in NOS. Jasno je, da te pravice o katerih sprašujem sodijo v NOS. Ali pa je NOS lahko tudi del stvarnega premoženja oz. bi lahko za NOS veljala določba o možnosti prenosa iz gospodinjstva v s.p. pa ne vem.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Po mojem laičnem mišljenju bi bilo to možno. Z blagovno znamko oziroma patentom se nekdo ukvarja v prostem času, kot študent, pač predtem, ko se mu je utrnila možnost podjetništva.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko