sem nova na forumu in nisem nasla podobne teme, kakršna mene zanima. Delam v osnovni šoli v računovodstvu in me zanima, ali ima kdo izkušnje z neplačevanjem opominov in kako se pravilno lotiti takšne zadeve? Ne zdi se mi smiselno pošiljati opomine staršem, ko le-ti ne plačujejo. Gre se seveda za primere dolžnikov, ki imajo opomine v višini od 100 EUR do 450 EUR.
Imate kakšen nasvet zame?
Na žalost brez opomina ne gre. Preden se odločite in naredite izvršbo (s čimer jim v opominu lahko tudi zagrozite), bi jim bilo pač pametno poslati vsaj en opomin, saj se drugače lahko izgovarjajo da ne vedo nič o svojem dolgu. Po izkušnjah pri veliki večini grožnja zaleže, pri nekaterih pa ne zaleže nič in se jim zdi, da se lahko plačilu izognejo, ''saj nam ne morete nič''.
Kako pa imate v internih pravilnikih urejene te zadeve? Če starši ob začetku šolskega leta podpišejo pogodbo v kateri so navedene pravice in dolžnosti staršev in šole, imate podlago za najbolj nepriljubljen ukrep, ki je prekinitev pogodbe in posledično prejemanja malice, kosila in obiskovanja izletov.
Prejšnja zaposlena se je s tem ukvarjala na drugačen način, in sicer poslala je dopis-opomin pred tožbo, dobili žig in podpis odvetnika. Tako so le nekaj uredili. Sedaj pa sem dobila odogovor od odvetnika, ki pravi "Ker niste socilano ogrožena oseba, ampak pravna oseba, vas ne morem zastopati, ker imam preveč drugega dela in ker je odvetniška tarifa bistveno prenizka, glede na moj trud in stroške". Otroku ne smemo malice prekiniti. V nekem začaranem krogu sem....
Nevem kako naj se lotim te zadeve, da bo uspešno izvedena.
Jaz pošiljam prvi, drugi in opomin pred tožbo, če ne zaleže, dam v tožbo. Druge nimam, do takrat pa pač otroci ne prejemajo kosila. Grdo, ampak kaj češ, sej s tistimi ki zares nimajo se pogovorimo, kakšnim hudim socialnim problemom nudimo tudi brezplačno kosilo, ampak če od nekoga ni ne bu ne mu, pa ne preostane drugo kot tožba.
Opomin pred tožbo - to pošljete opomin in zraven dopis?
Pri nas se za enkrat izogibamo tožb, vendar bomomorali nekaj narediti, če želimo doseči svoj cilj.
Lp
Če nimate v internih aktih opredeljenega postopka izterjave dolga, vam predlagam, da v aktu finančnega poslovanja kakšno besedo na to temo zapišete. Če ne obstaja nobenega podzakonskega akta na to temo, mora zavod sam poskrbeti za ustrezno gospodarjenje s finančnimi sredstvi. Morda bi se z ministrstvom posvetovali o pravilih v primerih socialno šibkejših družin, kaj narediti, ko ne morejo plačati. Seveda pa dolga ne morete odpisati na podlagi pogovora z njimi, ampak na podlagi dokazila o plačilni nezmožnosti. V kolikor ne dobite odgovora iz ministrva bi jaz enostavno naredil odlog izterjave. To bi kot rečeno moralo biti opredeljeno v nekem aktu, ki daje pravno podlago vašemu ravnanju ter narejen zaznamek o vaši odločitvi.
Se bom še enkrat posvetovala z ravnateljem.
Do sedaj smo jih vabili na razgovor in so nam obljubili, da bodo plačali. Mučila sem se z obroki, le da bi lahko odplačali dolg. Vendar je samo ena oseba držala besedo in odplčala dolg, ostali so le na besedah ostali. S šibkimi smo se pomenili, jim nudili pomoč, a ni nič od tega bilo.
Tako da se bom konkretno lotila zadeve.
Sicer nisem v OŠ temveč v vrtcu, a vseeno smo se v preteklosti tudi mi spoprijeli s podobnimi problemi. Preden sem začel vztrajno delati na tem je bilo dolga že zelo veliko in je bilo v bistvu že ogroženo tekoče delovanje. Potem smo se lotili stvari resneje. Po mesecu dni od zapadlosti računa za oskrbnine pošljemo opomin v katerem je naveden tudi rok, do kdaj bomo stvar izterjali preko pravne poti. In se tega potem tudi držimo. Predvsem pri tistih, ki ste jih omenili kot 'ne bu ne mu'. Če se nekdo pride pogovorit in obljubi odplačilo smo prilagodljivi, a spravimo vse na papir (do kdaj bodo vsi dolgovi odplačani ipd.). Zelo je važno, da skušate vložiti izvršbo čim prej, ko še ni prevelikih dolgov, saj je takrat lažje izterjati. V vrtcih je pri nekaterih že po dveh mesecih dolga krepko preko 500 €, to je pa že kar težko dobiti.
Izvršbo lahko sedaj vložite tudi sami, ne preko odvetniške pisarne. Mislim, da je kar nekajkrat na leto kje kakšen seminar o tem. Če pa nimate časa pa vam predlagam, da poizkusite povprašati še v kakšni drugi odvetniški pisarni. Nam še vseeno jemljejo.
rozica001 napisal/-a:Opomin pred tožbo - to pošljete opomin in zraven dopis?
Pri nas se za enkrat izogibamo tožb, vendar bomomorali nekaj narediti, če želimo doseči svoj cilj.
Lp
Ne kar na opominu napišem, da je to opomin pred tožbo, zraven napišem, da pričakujemo denar takrat in takrat v nasprotnem primeru gremo v izvršbo. Pa pošljem priporočeno seveda, da ne bi bilo, da slučajno nismo dobili.