pozdravljeni,
imam problem z 5/5 z ddv-1. Račun smo izstavili občini in sicer za računalnik ter kartušo IN OBRAČUNALI 20 % DDV, SAJ SMO DDV ZAVEZANCI. Nakar so nam le-ti račun zavrnili ina napisali sledeče, citiram:
naročilo se nanaša na dejavnost za katero po 5/5 ZDDV-1 nismo zavezanci za ddv. Na podlagi te izjave mora izvajalec sam obračunati DDV in ne sme davčne obveznosti prevaliti na naročnika.
Sedaj pa mi ni jasno kakšen račun naj jim pošljem oziroma kaj naj na račun napišem. Prosim za pomoč
5/5 ZDDV-1
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: 5/5 ZDDV-1
Na vašem mestu bi za dodatna pojasnila prosila kar računovodstvo na občini. Oni zagotovo vedo, kakšen račun jim morate izstaviti.
Logično se mi zdi, da tudi če oni niso zavezanec za DDV, vi vseeno izstavite račun z DDV, saj ste ga dolžni obračunati.
Razen če ne gre za kakšno izjemo. Npr. mi imamo eno stranko, mednarodni center, ki se obravnava enako kot veleposlaništvo in so storitve, ki jim jih obračunavamo oproščene DDV, tako da za opravljeni redni servis dvigal mi njim ne obračunamo DDV, čeprav smo sicer zaveznaci za DDV (so poslali odločbo DURSa, iz katere je razvidno, da se DDV sploh ne obračuna).
Lp
Logično se mi zdi, da tudi če oni niso zavezanec za DDV, vi vseeno izstavite račun z DDV, saj ste ga dolžni obračunati.
Razen če ne gre za kakšno izjemo. Npr. mi imamo eno stranko, mednarodni center, ki se obravnava enako kot veleposlaništvo in so storitve, ki jim jih obračunavamo oproščene DDV, tako da za opravljeni redni servis dvigal mi njim ne obračunamo DDV, čeprav smo sicer zaveznaci za DDV (so poslali odločbo DURSa, iz katere je razvidno, da se DDV sploh ne obračuna).
Lp
Lotka, najlepša hvala za odgovor. Sem poklicala v računovodstvo na občino, pa so mi sporočili, da imamo prav in da se za napako opravičujejo. Bake, da imajo novega zaposlenega, ki je malo pobrkljal zadeve.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko