DDV in tujci
Moderator: Mirko Zbačnik
DDV in tujci
Nekje sem zasledila (po novem), pa ne vem več kje in ne vem ali je prav, da če nam opravi tujec storitev in obračuna DDV, da moramo mi opraviti samoobdavčitev na celoten znesek.
Re: DDV in tujci
Obračunate DDV na vrednost storitve (brez njihovega DDV), njihov DDV pa za vas ni davčno priznan odhodek, če vam je bil zaračunan neupravičeno in ga ne boste terjali od tuje države. Če ga boste pa terjali, ga ne knjižite med stroške, ampak med terjatve do tuje države.
Hvala za odgovor. Ma kje bi lahko jaz to prebrala?
V ZDDV-1 
to že, samo kateri člen 
ZDDV-1 je zakon, ki g je potrebno prebrati v celoti, da razumete sistem DDV in da iz njega izbrskate pravi člen, po katerem se ravnate. Usmeritve dobite med odgovori na tem forumu, potem pa v zakunu preverite ptavilnost in logiko odgovorov.
Brez zamere, ampak samo na pamet odgovorov ne morem upoštevati in če bi vedela po katerem členu je to, tukaj ne bi spraševala.
-
orhideja78
- Računovodski vajenec

DDV in tujci
Samo to bi dodala, splošno vprašanje - splošen odgovor. Za storitve je določena specifika in je iluzija pričakovati konkreten odgovor in izpis vseh členov ZDDV v zvezi s tem. Kar precej je na to temo napisano v reviji IKS št. 12/2009 od strani 24 dalje.
Brez zamere in lep pozdrav
Orhideja
Brez zamere in lep pozdrav
Orhideja
Od prijateljice sem dobila ta odgovor:
V skladu s splošnim pravilom o določitvi kraja obdavčitve storitve (prvi odstavek 25. člena ZDDV-1), boste na podlagi omenjenega računa morali narediti samo-obračun slovenskega DDV-ja in ga zavesti v vaše DDV evidence, saj se kraj obdavčitve določa po sedežu prejemnika storitve (vaše družbe), in to ne glede na to, da vam je bil na računu zaračunan italijanski DDV.
To je točno to kar sem potrebovala in zdaj šele lahko raziskujem naprej.
Vseeno hvala za vašo pomoč.
V skladu s splošnim pravilom o določitvi kraja obdavčitve storitve (prvi odstavek 25. člena ZDDV-1), boste na podlagi omenjenega računa morali narediti samo-obračun slovenskega DDV-ja in ga zavesti v vaše DDV evidence, saj se kraj obdavčitve določa po sedežu prejemnika storitve (vaše družbe), in to ne glede na to, da vam je bil na računu zaračunan italijanski DDV.
To je točno to kar sem potrebovala in zdaj šele lahko raziskujem naprej.
Vseeno hvala za vašo pomoč.