Po 1.tč. drugega odstavka 25. čl. ZDOH-1 "se za dohodke iz delovnega razmerja štejejo tudi dohodki, prejeti za vodenje poslovnega subjekta, ki je pravna oseba, na podlagi poslovnega razmerja." To pomeni, da se za njih obračunajo prispevki za socialno varnost in davek na izplačane plače.
Zanima me ali mora firma A, ki je zaračunala poslovodenje firmi B v višini 100 d.e. (za kar je firma B obračunala in odvedla vse prispevke in davke)ob izplačilu 100 d.e. zaposlenemu pri A, ki je opravljal storitve poslovodenja v firmi B, še enkrat plačati vse prispevke in davke?
direktor po pogodbi
Moderator: Mirko Zbačnik
Tako bo veljalo od 1. 1. 2005, kako bomo pa to praktično izvajali, pa pojma nimam. Razumem tako, da firma ne bo mogla drugi "posoditi" direktorja na osnovi pogodbe med pravnima osebama - oz. bo imel dve plači ali kaj?
Do sedaj to ni bilo nikjer uzakonjeno, pa so kljub temu nekaterim firmam (Peko) davkarji naložili plačilo prispevkov in davkov in zamudnih obresti, čeprav je bilo delo direktorja plačano njegovi firmi v pogodbenem znesku.
Do sedaj to ni bilo nikjer uzakonjeno, pa so kljub temu nekaterim firmam (Peko) davkarji naložili plačilo prispevkov in davkov in zamudnih obresti, čeprav je bilo delo direktorja plačano njegovi firmi v pogodbenem znesku.
Zdravo
Vključujem se v to temo, ker imam enak problem. Naša firma XX (d.o.o.) ima sklenjeno pogodbo z drugo firmo YY (d.o.o. - lastnik je oseba A) in sicer o poslovodenju. V pogodbi je točno določeno da bo oseba A vodila naše podjetje. Za to storitev smo prejemali od podjetja YY mesečno račune z obračunanim DDV.
Zdaj se pa začne moj problem.
Je ta dohodek ki ga prejme podjetje YY po spremenjeni zakonodaji sedaj "dohodek iz drugih odvisnih pogodbenih razmerij"?
Ali moramo mi ob plačilu računa ki ga prejmemo od podjetja YY poravnati 25% posebni davek+6% PIZ+pavšal in kaj je osnova za obračun?
Ali mora to storiti podjetje YY?
Ali pa sem v popolni zmoti, in ostaja to razmerje še vedno pogodbeno med dvema podjetjema in nima veze z dohodkom iz drugih odvisnih pogodbenih razmerij.
Ali pa pogodba sklenjena med podjetji ne velje več in bi morala biti sklenjena med nami in osebo A.
Vam povem, da tudi na davčni še nisem dobila odgovora.
Lep dan vsem
Vključujem se v to temo, ker imam enak problem. Naša firma XX (d.o.o.) ima sklenjeno pogodbo z drugo firmo YY (d.o.o. - lastnik je oseba A) in sicer o poslovodenju. V pogodbi je točno določeno da bo oseba A vodila naše podjetje. Za to storitev smo prejemali od podjetja YY mesečno račune z obračunanim DDV.
Zdaj se pa začne moj problem.
Je ta dohodek ki ga prejme podjetje YY po spremenjeni zakonodaji sedaj "dohodek iz drugih odvisnih pogodbenih razmerij"?
Ali moramo mi ob plačilu računa ki ga prejmemo od podjetja YY poravnati 25% posebni davek+6% PIZ+pavšal in kaj je osnova za obračun?
Ali mora to storiti podjetje YY?
Ali pa sem v popolni zmoti, in ostaja to razmerje še vedno pogodbeno med dvema podjetjema in nima veze z dohodkom iz drugih odvisnih pogodbenih razmerij.
Ali pa pogodba sklenjena med podjetji ne velje več in bi morala biti sklenjena med nami in osebo A.
Vam povem, da tudi na davčni še nisem dobila odgovora.
Lep dan vsem