Poračun plačanega DDV za račune ki ne bodo plačani

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Jani1
Začetnik
Začetnik

Poračun plačanega DDV za račune ki ne bodo plačani

Odgovor Napisal/-a Jani1 »

V letu 2008 mi je ena firma (d.o.o.) dolgovala plačilo računa za katerega sem jaz odvedel DDV, sedaj ta firma ne obstaja več, si lahko kako poračunam vsaj plačani ddv do države?
in še račune za drugi d.o.o., ki pa je v letu 2010 in je blokirana, ker je privatni d.o.o., ne bo nikoli odblokiran, ali si lahko poračunam nekako ddv, mogoče račune celo storniram? (bli so izdani v začetku letošnjega leta, jaz pa sem 3 mesečni zavezanec za ddv.
Hvala
Janez
ultrafin
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Re: Poračun plačanega DDV za račune ki ne bodo plačani

Odgovor Napisal/-a ultrafin »

Jani1 napisal/-a:V letu 2008 mi je ena firma (d.o.o.) dolgovala plačilo računa za katerega sem jaz odvedel DDV, sedaj ta firma ne obstaja več, si lahko kako poračunam vsaj plačani ddv do države?
Obstaja možnost, da s civilno tožbo terjate zadnjega lastnika. S tem so povezani dodatni stroški in sitnosti, pa tudi ni sigurno, da bo kaj učinka.
Če se je firma pripojila potem ima podatek o dolgu prevzemna družba in ga je le-ta dolžna plačati.
Preverite, če vaša terjatev morda ni zastarala. Zastaralni rok po obligacijskem zakoniku je 3 leta.

Skratka, če je terjatev zastarala, če ne boste terjali lastnika, prevzemne družbe,.. in tudi niste vložili izvršbe, dokler je firma obstajala, potem ne morete narediti nič več, davčno tudi ni priznan odpis take terjatve.
Jani1 napisal/-a:in še račune za drugi d.o.o., ki pa je v letu 2010 in je blokirana, ker je privatni d.o.o., ne bo nikoli odblokiran, ali si lahko poračunam nekako ddv, mogoče račune celo storniram? (bli so izdani v začetku letošnjega leta, jaz pa sem 3 mesečni zavezanec za ddv.
Računov kar tako ne morete stornirati. Če je bila storitev opravljena oz. blago prodano in ni bila podana reklamacija, ki bi edina opravičila izdajo dobropisa, potem čimpreje vložite izvršbo. Na podlagi sklepa sodišče, da je vaša terjatev nepoplačljiva boste lahko popravljali ddv, pa tudi odpis terjatve bo davčno priznan
Odgovori