odprodaja dela zemljišča

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
medico
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

odprodaja dela zemljišča

Odgovor Napisal/-a medico »

Pozdravljeni,

ali sem pravilno knjižila odprodajo zemljišča:

12000 / 02000 ?

ker amortizacije pri zemljišču ni menim da v glavni knjigi ni drugih knjižb.

Kako pa v knjigi OS. Kako zmanjšam vrednost zemljišča? Z REV 2 ne, ker se je prodal le en košček (za potrebe občine). Kaj pa prevrednotenje?

Prosim za nasvet. Hvala.

Žoržica
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: odprodaja dela zemljišča

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

A je prodajna vrednost zemljišča enaka vaši knjižni vrednsoti in kakšen model vrednotenja uporabljate? Ravno pri zemljiščih je smiselna izbira modela vrednotenja - omenili ste možnost prevrednotenja.

Drugače bi v registru sorazmerno prodaji zmanjšal nabavno vrednost.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
medico
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a medico »

Pozdravljeni,

zemljišče imamo knjiženo po nabavni vrednosti na kontu 020. Vrednost zemljišča je cca 100.000 eur, odprodali smo zemljišče samo v vrednosti 1000 eur zaradi širjenja ceste.
Občini smo izstavili račun za prodano zemljišče v vrednosti 1000 eur plus DDV. DDv smo obračunali in ga odvedli.
Knjižila sem do sedaj le 120/020 - nabavno vrednost zemljišča sem zmanjšala v kredit za 1000 eur.

Problem mi je v osnovnih sredstvih - ne vem kako naj tam zmanjšam nabavno vrednost zemljišča. REK 2 ne pride v poštev.

Kako to naredite pri vas?

LP

Žoržica
franca
Računovodja
Računovodja
Kraj: Mengeš

Odgovor Napisal/-a franca »

V osnovnih sredstvih (in v glavni knjigi) morate vrednost zemljišča zmanjšati sorazmerno z velikostjo in ne po prodajni vrednosti. Knjižite na enak način kot izločitev. Razliko med izločeno vrednostjo in prodajno vredmnostjo pa knjižite na prevrednotovalne prihodke/odhodke.
Odgovori