Vprašanje glede stroškov

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
alienhead
Nov član
Nov član

Vprašanje glede stroškov

Odgovor Napisal/-a alienhead »

Lepo pozdravljeni,

imel bi nekaj vprašanj, ki so bolj ali manj povezani z stroški!

Imam "popoldanski" s.p. in imam pogodbo kot zunanji izvajalec z xyz katera je oddaljena 50km od mene!

1.) Začetek maja sem opravil vozniški izpit. Na podjetje z katerim imam pogodbo kot zunanji izvajalec se prevažam z osebnim avtomobilom. Kako in do kolikšne mere lahko dam v stroške kilometrino? Ali dam lahko kilometrino v stroške to od januarja do maja glede na to, da nisem imel vozniškega izpita? Tukaj pa me zanima tudi ali lahko dam v stroške vozniški izpit in če lahko ali dam lahko celega ali samo delež?
2.) Tretja oseba je nabavila računalnik. Sedaj pa bi jaz ta računalnik odkupil od njega. Cena, ki jo je plačal on je 800 evrov vendar zaradi neustreznosti, mi jo je on pripravljen prodati za 450€. Gre za fizično osebo! Kako lahko to knjižim in ali moram napisati kakšen papir?

Za vse odgovore se Vam že v naprej zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam!

P.S.: Če pa imate kakšne povezave na kakšen članek v povezavi z mojimi vprašanji pa bi bil tudi več kot zadovoljen!

Lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: Vprašanje glede stroškov

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

1.) Povračilo potnih stroško ne vpliva dejstvo, ali imate izpit ali ne - navsezadnje ste tja šli lahko z avtobusom. Na nek način ste odhajali do mesta opravljanja dejavnsoti - to je pri pripoznanju stropkov tudi bistveno, ali ne? KO ste opravili izpit, uporabljate za dejavnost svoje vozilo. Strošek uporabe vašega avtomobila je ovrednoten s kilometrino. Torej 50 km x 0,37 x 2.

2.) Računalnik od tretje osebe kupite na osnovi pogodbe. Ker ne gre za povezani osebi, se o vrednosti računalnika svobodno pogodita.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
franca
Računovodja
Računovodja
Kraj: Mengeš

Odgovor Napisal/-a franca »

Strošek izpita pa je vaš osebni strošek in nima nič opraviti z dejavnostjo.
Vse drugo vam je odgovoril že Mirko.
alienhead
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a alienhead »

Se opravičujem za pozno zahvalo hkrati pa bi imel še dve vprašanji:

Namreč ali moram jaz upostevati za izracun kilometrine 0,37 ali 0,18 na prevoženi kilometer? Ali moram pisati tudi potne naloge ali kaj podobnega ali je dovolj, da samo v knjigo stroškov 1x na mesec napišem (recimo, da prevoz do tam kjer delam kot zunanji izvajalec pride 50km sepravi obe smeri je 100km na dan in v povprečju 21 dni sepravi okoli 380€ na mesec)? Je mogoče še kaj na kar moram biti pozoren?

Za odgovore se Vam že v naprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

Lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Zadostuje, da imate verodostojno zapisane poti, ki so za vas službene poti, to je 0,37 € na km. Čeprav ima vaše pogodbeno razmerje mogoče znake delovnega razmerja, to za vas ni pod na delo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori