Pozdravljeni!
Sem montažer in zaradi prevoza materiala ter alata na gradbišča sem se odločil da bom kupil kombinirano vozilo in ga plačal z gotovino. V s.p. sem sam zaposlen in vodim enostavno knjigovodstvo. Kako je zdaj z stroški ki se pojavijo pri nakupu vozila,zavarovanje, amortizacija, gorivo, ločitev med zasebno uporabo in uporabo za s.p.?
Naj še povem da sam vodim knjigovodstvo. Za odgovor se vam lepo zahvaljujem.
Lep dan še naprej.
Nakup kombija
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: Nakup kombija
Vozilo zavedite lahko kot osnovno sredstvo s.p.-ja, plačilo pa evidentirate med pretoke in odtoke v in iz gospodinstva (-> evidenca pretokov med gospodinjstvom in s.p.jem je ena izmed obveznih evidenc). Sama nabava še ne pomeni stroška. Kombi uporabljate več let in na osnovi predvidene dobe uporabnosti vozila določite dobo uporabnosti. Na osnovi te dobe izračunate stopnjo amortiziranja. Amortizacija pomeni za vas strošek vozila, poleg še vsi stroški, ki nastanejo z uporabo (gorivo, vinjete, vzdrževanje, registracija, zavarovanje...).
Ravno zaradi dokazovanja uporabnosti vozila v službene namene morate pisati potne naloge - oziroma za namene računovodsta dovolj jasno evidenco prevoženih poti, iz katerih nedvomno lahko razberete, koliko je bilo službenih in koliko privatnih poti. Konec leta na osnovi tega razmerja sorazmerno zmanjšate stroške, ki ste jih tako evidentirali med letom.
Če vozila ne zavedete med osnovna sredstva, je vas strošek uporabe vozila kilometrina, vendar ostalih stroškov ni.
Ravno zaradi dokazovanja uporabnosti vozila v službene namene morate pisati potne naloge - oziroma za namene računovodsta dovolj jasno evidenco prevoženih poti, iz katerih nedvomno lahko razberete, koliko je bilo službenih in koliko privatnih poti. Konec leta na osnovi tega razmerja sorazmerno zmanjšate stroške, ki ste jih tako evidentirali med letom.
Če vozila ne zavedete med osnovna sredstva, je vas strošek uporabe vozila kilometrina, vendar ostalih stroškov ni.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko