Čista izguba

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
anitam
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

Čista izguba

Odgovor Napisal/-a anitam »

Lepo pozdravljeni,prosim za pomoč pri naslednji zadevi.

Sestavljam izkaz uspeha in bilanco stanja na dan 30.09.2010. Prvič se srečujem z izgubo in sedaj imam problem z vpisovanjem postavk v obrazec. Po izkazu uspeha je čista izguba torej celotna izguba povečana za davek iz dobička. Katero izgubo naj vpišem pri bilanci stanja v AOP 071? Čisto izgubo ali celotno izgubo? Med letom smo plačevali akontacije davka od dobička in kako naj sedaj ugotovim terjatve do države za vpis v bilanco stanja? Recimo na kontu 2640 v debet imam 11.314 eur, po izkazu uspeha pa pod AOP 184 7.801 eur? Ne gre mi nikakor skupaj bilanca stanja... :cry: Kako se sploh poknjiži ugotovitev izgube na koncu leta?

Hvala za vsakršno pomoč!!!
LP, Anita
franca
Računovodja
Računovodja
Kraj: Mengeš

Re: Čista izguba

Odgovor Napisal/-a franca »

Malo poenostavljeno:
Na 2640 ste med letom knjižili plačane akontacije davka iz dohodka, ki so bile izračunane v Obračunu davka od dohodka za leto 2009.
Za 2010 naredite najprej izkaz uspeha, potem obračunajte davek od dohodka in ga vpišite v AOP 184, v AOP 186 dobite čisti dobiček oz. v AOP 187 čisto izgubo poslovnega leta.
Davek od dohodka knjižite kot obveznost do države na 2640
Saldo na 2640 vam pokaže, koliko davka morate doplačati (če je saldo na kreditni strani) oz. koliko vam ga bo država vrnila (če je saldo na debetni strani).

Med knjiženjem dobička in knjiženjem izgube ni kakšnih posebnih razlik, tako da ne vem, zakaj bi bil problem v vašem prvem srečanju z izgubo. Glede na to, da ste kljub izgubi izračunali davek od dohodka, sklepam, da imate veliko davčno nepriznanih odhodkov. Če jih nimate, vse skupaj naredite na novo.
anitam
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a anitam »

Hvala za odgovor. "Pravega" obračuna DDPO nisem delala ker gre samo za izpolnitev teh obrazcev za potrebe banke. Naredila sem izkaz poslovnega izida, ki mi je pokazal celotno izgubo in ob vnosu davka iz dobička nato čisto izgubo obdobja. Zataknilo se mi je pri izpolnjevanju bilance stanja. Ne gre mi skupaj in mislim da je problem pri teh akontacijah. Ali so terjatve do države neto znesek med kontom 2640 debet in zneskom davka, ki sem ga dobila iz izkaza uspeha ali se ta znesek sploh ne upošteva, če je uzguba? Verjetno se, če se knjiži čista izguba, ki je povečana za ta znesek davka. Upam da nisem preveč zakomplicirala in da veste kje me žuli čevelj.. :)
LP, Anita
franca
Računovodja
Računovodja
Kraj: Mengeš

Odgovor Napisal/-a franca »

Če ste izračunali izgobo, potem ni davka in je čista izguba enaka celotni izgubi. Stanje na kontu 2640 v debet je terjatev do države in nima nič opravka z izračunanim davkom od dohodka za tekoče obdobje.
Svetujem vam, da tudi za vmesne bilance uporabljate enake obrazce kot ob zaključku leta, vsaj dokler vsebinsko ne obvladate postopka.
Odgovori