Imam prejet račun za letalsko karto, ki se glasi na podjetje. Podjetje je pred odhodom plačalo karto za direktorja, ki ima s podjetjem sklenjeno pogodbo o poslovodenju, ker v njej ni zaposlen. Na računu ni zaračunanega DDV-ja po 55.členu. Ali je tak strošek upravičen za podjetje? Ali je prav, da gre tak račun v DDV obračun, ali lahko enostavno samo poknjižim pri obračunu potnih stroškov med stroške (v tem primeru ne bi šlo za povračilo delavcu, ker je račun že plačalo podjetje preko svojega transakcijskega računa).
Kako drugi delate v teh primerih?
Kako pa v primeru, ko gre za hotelski račun za nočitev v tujini? Ali zahtevate izstavitev računa na podjetje v primeru, ko le tega plača s kartico ali gotovino že v hotelu?
Pri vsem skupaj gre za službeno pot - udeležba na sejmu.
Lep dan!
Letalska karta
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Letalska karta
A mi lahko kdo pomaga? 
Po moje mora imeti sklenjeno vsaj pogodbo o poslovodenju, da lahko upravičite te stroške povezane z njim oz. s službenimi potovanji katere opravi, -> kar jo v vašem primeru ima.
Letalska karta je oproščena DDV in gre v knjigo in DDV-o med oproščene dobave.
Lahko tak račun poknjižite tudi pri potnem nalogu direktno med stroške - eno ali drugo.
Račun za nočitev meni zadostuje tudi, če je izstavljen na njega osebno ... še bolje je na podjetje. Dobro je da ima čim več priložene dokumentacije pri potnih nalogih za dokazovanje raznih poti in upravičenosti raznih službenih poti.
moje mnenje!.
lp
Letalska karta je oproščena DDV in gre v knjigo in DDV-o med oproščene dobave.
Lahko tak račun poknjižite tudi pri potnem nalogu direktno med stroške - eno ali drugo.
Račun za nočitev meni zadostuje tudi, če je izstavljen na njega osebno ... še bolje je na podjetje. Dobro je da ima čim več priložene dokumentacije pri potnih nalogih za dokazovanje raznih poti in upravičenosti raznih službenih poti.
moje mnenje!.
lp
Najlepša hvala!
Zanima me kako delate v praksi - ali si vse (naprimer prejete dobavnice, izdane dobavnice, prejete gotovinske račune, itd.) kopirate in prilagate k potnim nalogom? Ali navedete v potnem nalogu samo namen in bi potem v primeru obiska inšpektorja šli nazaj iskat po fasciklu prejetih računov naprimer sklicevani račun. Zanima me kako zgleda, ko dokazuješ upravičenost stroškov.
Hvala, da delite izkušnje z nami!

Zanima me kako delate v praksi - ali si vse (naprimer prejete dobavnice, izdane dobavnice, prejete gotovinske račune, itd.) kopirate in prilagate k potnim nalogom? Ali navedete v potnem nalogu samo namen in bi potem v primeru obiska inšpektorja šli nazaj iskat po fasciklu prejetih računov naprimer sklicevani račun. Zanima me kako zgleda, ko dokazuješ upravičenost stroškov.
Hvala, da delite izkušnje z nami!
Dokumente, ki niso izdani na podjetje (cestnina, parkirnina, nočitve, vstopnice za sejem, ...) priložimo k potnemu nalogu. Dokumenti, izdani na podjetje, so vloženi med prejetimi računi, na potnem nalogu napišemo številko PR. Poleg tega v komentar knjiženja stroškov vpišemo PN št. xx/yy