Nabava iz ZDA

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
05121985
Nov član
Nov član

Nabava iz ZDA

Odgovor Napisal/-a 05121985 »

Živjo

Prvič se srečujem z računom, ki ga je stranka prejela iz ZDA za nabavo materiala. Na samem računu nisem nikjer našal, da bi plačali njihov ddv. Če bi ga kjer koli obračunali bi se to jasno videlo, vendar ni nikjer omenjen ddv. Računu pa so potem priloženi še carinski dokumenti, ki pa jih sploh ne razumem :oops: :oops: !!
Zanima me kako poteka uvoz iz zda, ali je stanka ob vstopu blaga v EU na carini plačati kaj? Kje na dokumetnih je to vidno, saj iz njih ne razberem nič pametnega? In kako se vse to skupaj knjiži? Samoobdavčitev?? Ali ne pride v upoštev?? :oops: :oops: :oops:
Res prosim za kakršenkoli nasvet ali informacijo, saj mi ni nič jasno

Najlepša hvala
05121985
Nov član
Nov član

Re: Nabava iz ZDA

Odgovor Napisal/-a 05121985 »

... Še en podatek. Iz špedicijske službe so nato prejeli račun za ddv po eul. Zanima me ali ta ddv knjižim k prejetemu računu ali posebaj, kako, kam, kateri konto??

Prosim za zelo laično obrazložitev

Hvala
franca
Računovodja
Računovodja
Kraj: Mengeš

Re: Nabava iz ZDA

Odgovor Napisal/-a franca »

Dobaviteljev račun iz tretjih držav (= nečlanic EU) pomeni dobaviteljevo ceno materiala. Da dobite nabavno ceno materiala, prištejete še carino in druge stroške iz carinskih dokumentov, prevozne stroške in morebitne druge stroške, ki ste jih imeli z materialom do vašega skladišča.
DDV iz carinskih dokumentov je vaš vstopni DDV, ki ga knjižite na konto 160| (priporočam posebno analitiko).

Samoobdavčitev za prejeti material se dela le za prejeme iz EU.
Odgovori