Zavrnite račun in zahtevajte novega brez obračunanega DDV. Za dobavljeno blago iz druge države članice velja načelo "reverse charge", kar pomeni, da prejemnik blaga dela samoobdavčitev. To je evropska DDV zakonodaja, ki velja za vse države članice.
P.S.: velja le v primeru, da je bilo blago dostavljeno v Slovenijo, torej da ne gre za prodajo blaga znotrj Irske, kjer bi bili vi le plačnik računa.
še enkrat prosim za pomoč za to temo:
naše podjetje je po predračunu plačalo blago z DDV iz EU (Irska)
potem je prišel račun v računovodstvo, ok koder sem poskušala priklicati to Irsko podjetje, sem jim poslala tudi dopis s prošnjo naj popravijo, da ne bo zaračunan DDV, ker smo davčni (DDV) zavezanci, ampak nismo dobili nobenega odgovora.
sedaj me zanima kako naj poknjižim ta račun - torej za tr. blago iz EU, za katero je zaračunan DDV
Knjižite ta račun z DDV, samoobdavčitev naredite le na osnovo, DDV pa knjižite kot davčno nepriznan strošek saj je tudi napačno zaračunan oz. ne bi smel biti.
Vprašanje če vam ga bodo povrnili, ker vam ga po pravilih tudi zaračunati ne bi smeli. Jaz bi vseeno probal oddati zahtevek pa kar bo, bo ...
Pozdravljeni
Meni pa se poraja druga dilema.
Novega računa iz Irske seveda ne dobim, ker je povsod v EU praksa takšna, da v kolikor ne dobimo prvega računa pravilnega, ne dobiš niti drugega oz. ga sploh več ne moreš dobiti.
No, naredimo samoodbavčitev od osnove (irski DDV je davčno nepriznan) in pri tej samoodbavčitvi, ali imamo pravico do odbitka DDV ??? (na računu običajno ni naše SI........ številke??)
Hvala za vaša mnenja in lep pozdrav,
Težko bi rekel da naš zakon sme nalagati tujemu davčnemu zavezancu obveznosti glede obveznih sestavin računa.
Važno je da se ugotovi davčna obveznost iz vsebine računa in če se, to zadošča tudi za uveljavljanje odbitka DDV.
Imate ID za DDV pošiljatelja, datum dobave, kakšna dobava je bila opravljena ter znesek osnove ?DA
Morda lahko zraven predložite še print preverke na VIES-ovi strani...
Po moje vam to ne bi oporekali, med slovenskima davčnima zavezancoma pa verjetno bi
Vztrajajte in poiskusite dobiti popravljen račun oz. zahtevajte od njih potrdilo od njihove davčne uprave, da lahko zaračunavajo davek!!! Mi smo namreč imeli isti primer, le da je šlo za pranje tovornih vozil na Madžarskem. Vozniki so nosili račune za pranje z obračunanim njihovim davkom, klicali smo v firmo, da nam morajo izstaviti račune brez njihovega davka pa nič. Ko pa smo hoteli vračilo tujega davka, se je pa ustavilo, kajti firma za pranje ne bi smela zaračunavati davka (kar nam je tudi bilo jasno) in zato tudi niso hoteli vrniti tega davka, ker je bil neupravičeno zaračunan, gre za "reverse charge". Od te firme za pranje smo zahtevali potrdilo od njihove davčne uprave, da kljub "reverse charge" lahko obračunavajo davek in danes smo dobili na e-mail sporočilo, da je bila napaka in da lahko nam ves davek vrnejo na naš TRR, kar smo tudi zahtevali. Se pravi ni za vrzit puške v koruzo, poizkusite še !!