Spoštovani;
Madžarskemu veleposlaništvu s sedežem v Ljubljani smo prodali pnevmatike. Na podlagi 54. člena ZDDV, jim
nismo obračunali ddv-ja.
Kako se to vidi v davčni knjigi I-RAČ?
Kje pa v obrazcu DDV-O?
Prosim za pomoč.
Lep vikend.
Prodaja veleposlaništvu - oprostitev ddv
Moderator: Mirko Zbačnik
Prodaja veleposlaništvu - oprostitev ddv
Računovodja
Re: Prodaja veleposlaništvu - oprostitev ddv
Mi imamo podoben primer, storitev pa zaračunavamo mednarodnemu centru. Jaz znesek računa, seveda brez DDV, vpisujem v kolono 7 KIR, Vrednost brez DDV, zneska DDV tako ni. V DDV-O obračuna pa v skladu z navodili (mislim, da sem jih sprintala kar iz Uradnega lista) to upoštevam v polju 11 -> med drugim se v to polje vpisujejo tudi dobave blaga in storitevv okviru diplomatksih in konzularnih odnosov, pište v omenjenih navodilih.
Če pa so to dobave brez pravice do odbitka DDV, spada znesek v polje 15 obrazca DDV-O.
Torej, ker jo to moj edini primer, upam, da sem prav naštudirala pravila.
morda se pa še kdo javi in poda svoje mnenje.
Lp
Če pa so to dobave brez pravice do odbitka DDV, spada znesek v polje 15 obrazca DDV-O.
Torej, ker jo to moj edini primer, upam, da sem prav naštudirala pravila.
Lp
Imam primer izdajanja računov veleposlništvom za opravljanje storitev/gradbeništvo/.
Po navodilih Dursa jim moramo izdajati račune z 20 % ddv-jem, ker niso davčni zavezanci.
Prosim za mnenja.
Po navodilih Dursa jim moramo izdajati račune z 20 % ddv-jem, ker niso davčni zavezanci.
Prosim za mnenja.
Lepo vas pozdravljam.
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
Če je dal DURS taka navodila, jih pač upoštevajte.
pri oprostitvi po tem členu je potrebno vedeti, da ne gre vedno za oprostitev.
Veleposlaništvo mora od Durs zaprositi za potrdilo o oprostitvi in na podlagi tega
se davka potem ne obračuna.
Mi imamo primer, ko je Durs izdal potrdilo, vendar omejil znesek, tako moramo
paziti, da če storitev ni v okviru predpisanega zneska se normalno obračuna DDV.
Glede evidenc pa je tako, kot je napisala Lotica
54. člen
(oprostitve v okviru diplomatskih in konzularnih odnosov, Nato, dobava zlata centralnim bankam)
(1) Plačila DDV so oproščene naslednje transakcije:
a) dobave blaga ali storitev v okviru diplomatskih in konzularnih odnosov;
b) dobave blaga ali storitev mednarodnim organizacijam in članom teh organizacij, z omejitvami in pod pogoji, ki jih določajo mednarodne pogodbe o ustanovitvi organizacij ali pogodbe o sedežu teh organizacij, ki veljajo za Slovenijo;
c) dobave blaga ali storitev, opravljene na ozemlju Slovenije, za potrebe oboroženih sil drugih držav, pogodbenic Severnoatlantske zveze, ali spremnega civilnega osebja ali za oskrbo njihovih menz ali kantin, kadar te sile sodelujejo pri skupni obrambi;
d) dobave blaga ali storitev v drugo državo članico, namenjene za oborožene sile katerekoli države, ki je pogodbenica Severnoatlantske zveze, razen same namembne države članice, za potrebe teh oboroženih sil ali spremnega civilnega osebja ali za oskrbo njihovih menz ali kantin, kadar te sile sodelujejo pri skupni obrambi;
e) dobave zlata centralnim bankam.
(2) Minister, pristojen za finance, predpiše natančnejše pogoje in način uveljavljanja oprostitev po tem členu, ter določi količinske ali vrednostne omejitve za posamezne vrste blaga, za katero upravičenci iz a) do d) točke prvega odstavka tega člena lahko uveljavijo oprostitev.
Veleposlaništvo mora od Durs zaprositi za potrdilo o oprostitvi in na podlagi tega
se davka potem ne obračuna.
Mi imamo primer, ko je Durs izdal potrdilo, vendar omejil znesek, tako moramo
paziti, da če storitev ni v okviru predpisanega zneska se normalno obračuna DDV.
Glede evidenc pa je tako, kot je napisala Lotica
54. člen
(oprostitve v okviru diplomatskih in konzularnih odnosov, Nato, dobava zlata centralnim bankam)
(1) Plačila DDV so oproščene naslednje transakcije:
a) dobave blaga ali storitev v okviru diplomatskih in konzularnih odnosov;
b) dobave blaga ali storitev mednarodnim organizacijam in članom teh organizacij, z omejitvami in pod pogoji, ki jih določajo mednarodne pogodbe o ustanovitvi organizacij ali pogodbe o sedežu teh organizacij, ki veljajo za Slovenijo;
c) dobave blaga ali storitev, opravljene na ozemlju Slovenije, za potrebe oboroženih sil drugih držav, pogodbenic Severnoatlantske zveze, ali spremnega civilnega osebja ali za oskrbo njihovih menz ali kantin, kadar te sile sodelujejo pri skupni obrambi;
d) dobave blaga ali storitev v drugo državo članico, namenjene za oborožene sile katerekoli države, ki je pogodbenica Severnoatlantske zveze, razen same namembne države članice, za potrebe teh oboroženih sil ali spremnega civilnega osebja ali za oskrbo njihovih menz ali kantin, kadar te sile sodelujejo pri skupni obrambi;
e) dobave zlata centralnim bankam.
(2) Minister, pristojen za finance, predpiše natančnejše pogoje in način uveljavljanja oprostitev po tem členu, ter določi količinske ali vrednostne omejitve za posamezne vrste blaga, za katero upravičenci iz a) do d) točke prvega odstavka tega člena lahko uveljavijo oprostitev.
Torej če je oproščen promet po 54.čenu izdaš račun Veleposlaništvu brez ddv-ja in ga vpišeš v knjigo IF pod 7 ter posledično ddv-o 11. Nikamor drugam, ker ni davka.
V katerih konkretnih primerih pa pride zadeva pod ddv-o 15??
Kaj se šteje med oproščen promet brez pravice do odbitka?
V katerih konkretnih primerih pa pride zadeva pod ddv-o 15??
Kaj se šteje med oproščen promet brez pravice do odbitka?
Lepo vas pozdravljam.
še vedno velja ,da storitve opravljene po 54.čl. za veleposlaništva na osnovi izjave, se vpisuje v DDVO pod zaporedno 15 ?