Pozdravljeni.
Imamo registriran d.o.o. in poslujemo v gostinstvu. Težave imamo pri zalogah blaga v skladišču pijač in živil. Vsak mesec ob koncu meseca naredimo v treh skladiščih (trije različni gostinski lokali) evidenčno inventuro, predvsem zaradi tega, da bi pravilno nastavili računalniški sistem nabave in porabe zalog pijače in živil. Skozi celo leto smo se srečevali z evidenčnimi viški in manjki v zalogah, saj nam računalniški sistem ni pravilno razbremenjeval zalog.
Zanima me naslednje, ali lahko ob redni inventuri, ki jo bomo imeli 31.12.2010, med tremi skladišči različnih lokalov, medsebojno kompenziramo viške in manjke po enakih in sorodnih vrstah pijač ter živil? Naj navedem, da so vsi lokali registrirani pod eno podjetje (d.o.o.) in vsi podatki se državi prikazujejo komulativno. Tako bi npr. višek iz 1. lokala prenesli v tisti lokal, kateri izkazuje pri enakem artiklu manjko. Ali se je kdo od vas mogoče že srečal s tako težavo, ker ne vemo ali to predstavlja davčni prekršek.
Če bi ločeno pripravljali poslovna poročila, bi morali na manjke (kraja, lom, poškodba) enega lokala plačati davščine, višek drugega lokala pa se z davčnega vidika mora zagovarjati (gratis računi, gratis dobavnice). Nam te inventurne razlike niso nastale zaradi omenjenih primerov, ampak zaradi vzpostavljanja računalniškega sistema (nismo vodili ročne evidence), kot pa sem napisala, lokali niso samostojne pravne osebe.
Upam, da mi kdo od vas s svojo podobno izkušnjo ali nasvetom lahko pomaga.
Hvala.
Stanka
POBOT ZALOG MED SKLADIŠČI V ENEM PODJETJU
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: POBOT ZALOG MED SKLADIŠČI V ENEM PODJETJU
Tiso ka rimate viška v enem lokalu fizično odnesite v lokal kjer imate manjko. Na popisnih listih evidentirajte toliko kolikor je bilo zaloge po fizičnem prenosu.
Važno je, da vam komulativno štima.
Važno je, da vam komulativno štima.