honorarno delo ali s.p.?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
PBOdesign
Novinec
Novinec

honorarno delo ali s.p.?

Odgovor Napisal/-a PBOdesign »

Pozdravljeni!

Lepo prosim za pomoc, sem namrec pred dilemo ali naj odprem s.p.
Sam o racunovodstvu, davkih, prispevkih... nimam kaj dosti pojma zato se obracam na vas.

Bom kar predstavlil dilemo na svojem primeru brez ovinkarjenja na realnih stevilkah.

Delam v zalozniski hisi preko avtorke pogodbe. Delo ima vse kazalce redne zaposlitve vendar te ocitno se lep ca ne bo (ne sprasujte zakaj :))
Na mesec zasluzim 1130 eur neto, bruto okoli 1400 eur. Zarad preplacanih dajatev na leto dobim se okoli 1200 eur vrnjene dohdnine, + popoldansko delo okoli 300 eur na mesec. Zavarovanje si placujem sam.

dilema je sledeca: Ker sem trenutno brez vsakega statusa (niti mi ne tece delovna doba), nic si ne varcujem za pokojnino preko kaksnih skladov...
Zanima me ali mi lahko na priblizno izracunate ce se mi splaca odpreti s.p. in si tako placujem vsaj minimalne prispevke za pokojnino ali naj ostanem na avtorski in tako sam varcujem za pokojnino v kaksen sklad...

Zanima me torej primerjava dveh stevilk.

res lepa hvala za vas odgovor.
franca
Računovodja
Računovodja
Kraj: Mengeš

Re: honorarno delo ali s.p.?

Odgovor Napisal/-a franca »

Zaenkrat je najnižja osnova za prispevke samozaposlenih 734,15 eur, iz tega pride 280,45 eur prispevkov za socialno varnost na mesec.
Višina dohodnine, ki jo boste plačali, je odvisna od stroškov, ki jih boste imeli.
Ko (če) bo sprejet ZPIZ-2, se bo najnižja zavrovalna osnova povišala na 60% povprečne bruto plače.
PBOdesign
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a PBOdesign »

torej to pomeni da bodo po novem (ce?) (na hitro preacunano) stroski za prispevke znasali 350eur??? :shock:
torej polovica spjev lahko kar zapre dejavnost? se motim?

osebno sam takih stroskov glede na povedano prej nebi prenesel
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

Saj bo tudi za zaposlene enaka najnižja osnova za prispevke in bo tudi marsikateri doo ali sp, ki zaposluje, moral zapreti. lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Z dvigom najnižje zavarovalne osnove naj bi dvignili socialno varnost samozaposlenih in zaposlenih, a menim, da bo zaradi tega res marsikateri s.p. ali d.o.o. zaradi nezmožnosti plačevanja tega propadel. Z uvedeno socialno kapico bi bilo to breme še bolj neenakopravno razporejeno.

Ob besedni zvezi in tem kaj predstavlja mi gredo mravljinci...
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
janao
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a janao »

Pozdravljeni.

Bi bil kdo tako prijazen in mi razložil 145.člen bodočega Zakona ZPIZ. Zanima me namreč ali bodo lastniki d.o.o. po novem plačevali prispevke najmanj v višini 90% povprečne letne plače v RS? Če prav berem se mi zdi to nenormalno visoko?

Pa še eno vprašanje: Ali se bodo morali tudi tisti lastniki, ki so zavarovani pod šifro 01, zavarovati pod šifro 40?

Hvala
jana
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Spremenjen 16. člen, ki govori o obveznem zavarovanju na podlagi "lastništva":
16. člen
(družbeniki)
(1) Obvezno se zavarujejo osebe, ki so družbenice ali družbeniki (v nadaljnjem
besedilu: družbenik) osebnih in kapitalskih družb v Republiki Sloveniji oziroma
ustanoviteljice ali ustanovitelji (v nadaljnjem besedilu: družbenik) zadrug in so
poslovodne osebe.
(2) Osebe iz prejšnjega odstavka, ki imajo sklenjeno pogodbo o zaposlitvi z
družbo, v kateri so imetniki poslovnega ali članskega deleža, delnic ali drugih
pravic, na podlagi katerih imajo neposredno ali posredno najmanj 25 %
glasovalnih pravic ali najmanj 25 % delež v kapitalu določene pravne osebe, se
ne glede na določbo drugega odstavka 13. člena tega zakona prednostno
zavarujejo po prejšnjem odstavku.

(3) Obvezno se zavarujejo tudi osebe, ki so ustanovitelji in poslovodne osebe
zavodov, katerih ustanovitveni akti ne določajo, da se presežek prihodkov nad
odhodki uporabi izključno za opravljanje in razvoj svoje dejavnosti.
(4) Osebe iz prejšnjega odstavka se, ne glede na določbo drugega odstavka 13.
člena tega zakona, prednostno zavarujejo po prejšnjem odstavku.

145. člen je ostal enak tudi v tretjem branju v DZ, kar pomeni, da je najmanjša zavarovalna osnova pri s.p.-jih 60% povprečne plače in pri družbenikih/poslovodjih 90% povprečne plače.

lp
janao
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a janao »

Če lahko navedem konkreten primer:

Oseba je ustanovila enoosebni d.o.o.. Za ZZZS ga niso hoteli zavarovat pod šifro 01 (pač pa pod šifro 40), zato se odloči, da bo spremenil družbo v večosebno. Pridruži se mu družbenik z minimalnim vložkom samo z razlogom, da ustanovitelja zaposlijo pod šifro 01. Temu preoblikovanju sledi kar nekaj stroškov. Sedaj pa, če prav razumem, sledi, da je bilo vse skupaj brez pomena in se bo moral zavarovati pod šifro 40?

Slovan, najlepša hvala za odgovor.
jana
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Tako razumem tudi jaz.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Da, zavarovati se bo moral kot družbenik/poslovodja, ker ima v družbi delež, ki je večji od 25%-ov. In seveda temu primerno se bo tudi povečala zavarovalna osnova. Za zavarovance, ki so zavarovani na podlagi delovnega razmerja, bo najnižja osnova 60%-ov povprečne plače (mesečne, izračunane iz letne osnove), medtem ko bo za družbenike/poslovodje najnižja zavarovalna osnova 90% istega zneska.

lp
mincek
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a mincek »

Rešitve za zadnji primer:
a) 5 družbenikov, vsak ima delež 1/5
b) firmo "prodaš" prijatelju, ki ima s.p., se zaposliš kot delavec in si izplačuješ takšno plačo, kakršno sam želiš
c) začnimo masovno delati na črno, plačujmo 15 EUR za zdravstveno zavarovanje in dajmo vsak mesec 100 eur na banko za pokojnino (hm, ni dobra ideja, bo takoj sprejet nov zakon o povišanju zdravstvenega zavarovanja občanov za 3000%...)
KMALU BOMO DELALI SAMO ŠE ZA DAVKE IN PRISPEVKE IA IA :sjezen:
Mincek
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Zagotovo bo varianta a prišla v splošno uporabo (solastniki: dedki, babice...) - pokasirali pa bodo spet notarji.

Lahko pa ostane pri dveh lastnikih, samo da ima žena 80%, mož-direktor pa 20% in je lahko na minimalni plači - (prispevki od 60% povprečne). lp
Odgovori