izplačilo za neizkoriščen dopust
Moderator: Mirko Zbačnik
izplačilo za neizkoriščen dopust
Pozdravljeni. Zanima me, kako je z izplačilom neizkoriščenega dopusta za delavca, ki je prekinil delovno razmerje v našem podjetju. (zaposlitev je bila za določen čas, vendar več kot eno leto.) Kaj je zakonsko prav in kaj ne? Po katerem členu in zakonu? Kako je z REK obrazci, plačilom davkov in prispevkov? Ali mora biti izplačilo posebej obračunano ali je lahko pri izplačilu plače? LP, Romana
Re: izplačilo za neizkoriščen dopust
Izplačilo neizkoroščenega dopusta je dopustno le ob prenehanjundelovnega razmerja.
Pofdlaga je v Zakonu o delovnih razmerjih.
Višina neizkoroščenega dopusta je načeloma ista kot nadomestilo za dopust. Obračunajo se vsi prispevki in dohodnina.
Obračunate lahko skupaj z zadnjo plačo. Izplačilo je isto kot če bi šlo za redno delo ( REK , M4,.... )
Pofdlaga je v Zakonu o delovnih razmerjih.
Višina neizkoroščenega dopusta je načeloma ista kot nadomestilo za dopust. Obračunajo se vsi prispevki in dohodnina.
Obračunate lahko skupaj z zadnjo plačo. Izplačilo je isto kot če bi šlo za redno delo ( REK , M4,.... )
najlepša hvala.
Razumem, da se neizkoriščen dopust plača ob prenehanju del.razmerja in da je enako kot nadomestilo za dopust (100 % je plačan dopust, je tako?). Kako pa se obračunajo prispevki, če zaposleni ni več v del.razmerju? Kateri prispevki? Del.razmerje se mu ne more podaljšati za dni neizkoriščenega dopusta.MG napisal/-a: Višina neizkoroščenega dopusta je načeloma ista kot nadomestilo za dopust. Obračunajo se vsi prispevki in dohodnina.
Pozdrav
Lejla
Za bivšega zaposlenega naredite poračun zadnje plače v višini bruto nadomestila za dopust. Vse obračunate kot pri plači - prispevki iz bruto in akontacija dohodnine mu zmanjšujejo neto izplačilo, prispevki delodajalca pa so dodatni strošek podjetja.
Franca,
hvala za odgovor. Kaj to pomeni, da je to dobro za delodajalca ali ne? Je pametneje, da se pogodba o zaposlitvi podaljša za xx dni letnega neizkoriščenega dopusta, in se delavca odjavi iz del.razmerja z zadnjim dnem koriščenja letnega dopusta?
Hvala
hvala za odgovor. Kaj to pomeni, da je to dobro za delodajalca ali ne? Je pametneje, da se pogodba o zaposlitvi podaljša za xx dni letnega neizkoriščenega dopusta, in se delavca odjavi iz del.razmerja z zadnjim dnem koriščenja letnega dopusta?
Hvala
-
r.računovodstvo
- Začetnik

Zdravo,
me zanima kako ste potem naredili, ker mi imamo sedaj enak problem, dealvec ni koristil dopust 5 dni, tako da mu moramo ta dopust izplačati, ni pa več zaposlen pri nas. Najbolje, da se naredi poračun zadnje izplačane plače za ta dopust, odda REK, plača vse prispevke in davke.
Ali je potrebno biti še na kaj pozoren.
Prosim za odgovore in lp
me zanima kako ste potem naredili, ker mi imamo sedaj enak problem, dealvec ni koristil dopust 5 dni, tako da mu moramo ta dopust izplačati, ni pa več zaposlen pri nas. Najbolje, da se naredi poračun zadnje izplačane plače za ta dopust, odda REK, plača vse prispevke in davke.
Ali je potrebno biti še na kaj pozoren.
Prosim za odgovore in lp