Porodniška in s.p.

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Ela Vita
Novinec
Novinec

Porodniška in s.p.

Odgovor Napisal/-a Ela Vita »

Spoštovani!

Pred kratkim sem izvedela, da sem prvič noseča. S.p. imam že 4 leta in delam sama. 4 leta si plačujem minimalne prispevke, torej vse skupaj DURS-u namenim nekaj čez 280 eur mesečno. Mesečno zaslužim od 900-1200 EUR. Zanima me od česa je odvisna porodniška od prispevkov ali tudi od zaslužka? Se mi splača plačevati višje prispevke (koliko bi to bilo mesečno) od januarja naprej? Kakšna je potem dejanska razlika v porodniški v znesku, ali se to splača ali je popolnoma vseeno, če dajem tisti denar vsak mesec na stran?

Lepo prosim za nasvet, ker je nosečnost še zelo zgodnja in je ne bi še razglašala, zato ne bi spraševala moje računovodkinje o tem.
luca13
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Re: Porodniška in s.p.

Odgovor Napisal/-a luca13 »

http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/izracunOSNOVA.asp

Osnova za izračun posamezne vrste starševskega nadomestila je povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v zadnjih 12 mesecih pred mesecem vložitve prve vloge za eno od vrst starševskega dopusta

Tukaj si lahko pomagaš s tabelo, v katero vneseš podatke za 12 mesecev.
Če plačuješ prispevke 280,43 celo leto, bi znašala tvoja porodniška 521,73 evrov.

Če si boš plačevala višje prispevke, bo tvoja porodniška višja. Tvoji dohodki pri tem izračunu niso pomembni, pomembno je, koliko prispevkov se plača.

Za primer- če bi celo leto plačevala prispevke 510,75 evrov na mesec, bi znašala porodniška 899,09 evrov.

Se pravi, potrebno je izračunati povprečje 12ih mesecev. Vsekakor priporočam, da si plačujete višje prispevke.

Če so moji izračuni napačni, me prosim popravite.

Lp
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

Se strinjam z luco - se splača takoj začeti plačevati višje prispevke (s pogojem, da celo porodniško in nego koristiš Ti in ne partner) - do vključno meseca pred mesecem, v katerem daš na center vlogo za porodniško (ali tako nekako - preveri točno!). lp
Ela Vita
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Ela Vita »

Hvala vam za odgovore!

Bom resno premislila o tem.

Kaj je mišljeno s temu, da samo jaz koristim nego in porodniško? Če partner vzame 3 mesece očetovskega dopusta oz. kolikor ga pač lahko pa se to spremeni na kakšen način? Koliko bi potem dobivala v obeh primerih? Ker kolikor sva se pogovarjala že bi bila ta opcija.
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Ela Vita napisal/-a:Hvala vam za odgovore!

Bom resno premislila o tem.

Kaj je mišljeno s temu, da samo jaz koristim nego in porodniško? Če partner vzame 3 mesece očetovskega dopusta oz. kolikor ga pač lahko pa se to spremeni na kakšen način? Koliko bi potem dobivala v obeh primerih? Ker kolikor sva se pogovarjala že bi bila ta opcija.
Če koristiš samo 9 mesecev namesto 12, se "izplen" - prejemanje višjega nadomestila zmanjša za 25% (3/12) in je vprašanje, če sploh potem dobiš nazaj toliko, kot več plačaš prispevkov pred porodniško.
V tem primeru je treba preračunati vse pluse in minuse - tako pri tebi kot tudi pri partnerju.
Je pa tudi res, da je takrat že sam tisti čas (v troje!) "zlata vreden" oz. se ga ne da ovrednotiti!
TarasM
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a TarasM »

mislim, da je spraševala glede 15 dni plačanega in 75 dni
neplačanega očetovskega dopusta.
Ta ne upliva na porodniško, ki traja vse skupaj 12 mesecev.
drugače pa tako, kot je rek-la orljek - čim prej višje prispevke
do meseca pred nastopom porodniške in bo 12 mesecev solidne
porodniške, prispevki gredo pa itak v stroške.
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

TarasM, spregledal sem "očetovski dopust".
Imaš prav - v tem primeru se nič ne spremeni.

PS Očetovski dopust je treba zmeraj, v vsakem primeru vzeti (tudi če bo hodil oče lovit ribe - šala!) - in tudi tega je treba prijaviti pravočasno!
Odgovori