Poleti 2011 začne veljati nov zakon in ta naj bi spremenil tudi pogoje za pridobitev otroškega dodatka in tudi višino zneska za vrtec.
Malo sem bral ta novi zakon pa mi ni jasno, kako bodo po novem izračunavali dohodek.
Po novem naj bi bila neto plača. To naj bi bilo boljši, čeprav ne vem zakaj. Ampak to mi je jasno.
Ni pa mi jasno kako bodo upoštevali premoženje in na to mislim denar na banki, delnice in naložbe v vzajemne sklade. V zakonu piše:
10. Način upoštevanja premoženja
19. člen
Premoženje se upošteva tako, da se dohodki oseb povečajo za fiktivno določen dohodek, in sicer v višini letnega zneska obresti, izračunanih od vrednosti premoženja, ki se upošteva po tem zakonu na dan vložitve vloge, razen pri ugotavljanju upravičenosti do denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka, subvencije najemnine, pravice do kritja razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev in do pravice do plačila prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje. Pri tem se upošteva povprečna letna obrestna mera za gospodinjstva za vezane vloge nad 1 letom do 2 leti za leto pred letom vložitve vloge po podatkih Banke Slovenije. Če med vložitvijo vloge podatek o tej obrestni meri še ni na voljo, se upošteva podatek za predpreteklo leto.
Kaj to točno pomeni? Jaz si to razlagam tako, da če imam v vzajemnih skladih na primer 50.000,00€ mi oni izračunajo fiktivni dohodek na primer da je letna obrestna mera 3% bi to v grobem znašalo dohodka 1.500,00€. Potem takem je boljši imeti ves denar lepo doma v "štufu" ne pa da mi bodo za vse računali nekakšen fiktivni dohodek, ki ga pa sploh ni.
Prosim za razlago ali si jaz to pravilno razlagam ali je zadeva drugačna, kot jo jaz vidim?
Hvala za pomoč.
Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev
A nihče nič ne ve o temu zakonu, ali se nobeden ne obremenjuje, če nam bo država računala nekakšen fiktivni donos, ki ga pa sloh ni?