visina place-poklicna bolezen

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
pripravnik
Nov član
Nov član

visina place-poklicna bolezen

Odgovor Napisal/-a pripravnik »

Pozdravljeni.
Prosim za pomoč,ker v nobenem zakonu ne najdem razlage o plačilu v primeru poklicne bolezni.
Zanima me namreč kolikšno je nadomestilo plače če koristiš dopust in kako je v primeru če delodajalec ne more zagotoviti dela in da delavca [poklicni bolnik trenutno priznana III stopnja invalidnosti} na čakanje na delo.
Rad bi tudi dobil pojasnilo kaj je osnova za ta obračun-na bolniški sem bi več kot leto in pol sedaj sem na dopustu sledi pa mi čakanje na delo v breme firme.
Hvala za pomoč.

Lep pozdrev: pripravnik
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Re: visina place-poklicna bolezen

Odgovor Napisal/-a MG »

Dopust = 100 % preteklega meseca oz povprečje zadnjih treh mesecev ( odvisno od pogodbe )
Čakanja ni ( ne obstaja definicija ) - nadomestilo če delodajalec ne zagotovi dela = 100 % ( osnova ista kot za dopust )

Poklicna bolezen do 30 delovnih dni je 100 % od osnove ( osnova ista kot dopust)
Poklicna bolezen nad 30 delovni dni je 100 % od osnove ( bruto povprečje preteklega leta ) s tem, da je omejitev da nadomestilo ne more biti večje kot bi bila plača če bi delal.
pripravnik
Nov član
Nov član

Pozdravljeni.
Najlepša hvala za odgovor.
Lep pozdrav.
pripravnik
pripravnik
Nov član
Nov član

Pozdravljeni.
Prosim če mi lahko posredujete v katerem zakonu bi si lahko prebral kaj več o plačah v primeru poklicne bolezni (rečeno mi je bilo da ne smem dobiti manjše plače kot sem jo imel pred potrditvijo pok.bol.).
Zanima me pa še :kateri mesec se upošteva za obračun dopusta če ga nastopiš takoj po končani bolniški in kaj
se vzame za osnovo (bruto plača ali izhodiščna urna postavka po KP)?
Hvala za odgovor
Lep pozdrav
pripravnik
Odgovori