Knjiženje plačil kupcev

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sandrej
Novinec
Novinec

Knjiženje plačil kupcev

Odgovor Napisal/-a sandrej »

Če imamo npr. kupca, ki ima pri nas odprtih več neporavnanih računov in potem plačuje sveže, torej stare postavke ostajajo zaprte, kateri način knjiženja plačil je pravi: se naj najprej zapirajo najstarejše postavke ali računi, ki jih kupec navaja, da jih plačuje. To me zanima zato, ker sem v dvomu, kako pripraviti podatke ob eventuelnem predlogu za izvršbo na sodišču. Če namreč zapiramo nove postavke, na stare tečejo zamudne obresti, zaradi česar se dolg še dodatno povečuje.

Za vaše odgovore že v naprej hvala.
Bina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Bina »

Odvisno kako se dogovorite s kupcem. Če on zapira novejše, jih dajte tudi vi.

Jaz bi zapirala stare terjatve in ga o tem tudi obvestila. Za to ne potrebujete njegovega dovoljenja. Pošljite mu IOP.

Sploh pa, zakaj še poslujete z njim, če vam ni poravnal računov?

lp, Bina
tanjuša
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a tanjuša »

Obvezno zapirajte tiste račune, kot vam jih navaja kupec. Stare račune imejte odprte in se dogovorite s kupcem zakaj vam jih ne plača.
Pri izvržbi in morebitni tožbi morate dokumentirati s kopijami računov in v kolikor ne bodo neplačani enaki kot pri kupcu vam lahko le ta ugovorja in se vsa zadeva krepko zavleče. Pa tudi v vašem interesu je, da dobite za stare neplačane račune tudi obresti, ki vam pripadajo. Sicer pa se vse prehodno dogovorite z kupcem, ker je očitno v vašem interesu, da je še naprej vaša stranka.

lp

tanjuša
Odgovori