Veliko vprašanj o s.p.

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Administracija
Novinec
Novinec

Veliko vprašanj o s.p.

Odgovor Napisal/-a Administracija »

Spoštovani,
Prosila bi za pomoč pri nekaterih stvareh, ki mi glede s.p.-ja še vedno niso jasne. Odprla bom s.p. (popoldanski cca 34 Eur prispevkov) za administrativne storitve, ker ne bom imela stroškov, da bi si zmanjševala osnovo za plačilo dohodnine sem se odločila za ugotavljanje osnove z normiranimi stroški. Zdaj pa me zanima naslednje. Če sem prav ugotovila:
- mi ni potrebno voditi knjig oz. knjigovodstva (enostavnega oz. dvostavnega),
- odpreti moram poslovni račun (moj osebni račun ni dovoljen za uporabo s.p.),
- prihodek iz s.p. se mi všteva v dohodnino, zmanjšujem ga za % normiranih stroškov (predvidevam, da takrat ko dobim obvestilo o poračunu dohodnine iz DURS-a),
- osnovo si zmanjšujem tudi s prispevki (cca 408 eur/leto),
- kako naj izstavim fakturo, glede na to da sem normiranec (kako to zgleda v praksi, če recimo izdam fakturo za 100 Eur)?
- kateri člen moram uporabiti na fakturi (da nisem davčni zavezanec),
- ali moram izdane račune še kam pošiljati oz. komu poročati (kdaj)?
- ali moram ob zaključku leta poročati institucijah o mojem prihodku (razen DURS - dohodnina).

Res se vam zahvaljujem za vso pomoč pri tem. Na forumih je že veliko o tem napisanega, vendar sem ob vsem prebranem precej zmedena. Ne želim si, da bi na kakšno poročanje pozabila oz. da bi kaj naredila narobe.

Hvala.
franca
Računovodja
Računovodja
Kraj: Mengeš

Re: Veliko vprašanj o s.p.

Odgovor Napisal/-a franca »

Odgovori so pri vaših vprašanjih:
- mi ni potrebno voditi knjig oz. knjigovodstva (enostavnega oz. dvostavnega) - da
- odpreti moram poslovni račun (moj osebni račun ni dovoljen za uporabo s.p.) - odpreti morate ločen račun za poslovanje, ni potrebno, da je poslovni (precej manj stroškov)
- prihodek iz s.p. se mi všteva v dohodnino, zmanjšujem ga za % normiranih stroškov (predvidevam, da takrat ko dobim obvestilo o poračunu dohodnine iz DURS-a) - prihodek se vam všteva v dohodnino, normirani stroški se uveljavljajo sproti
- osnovo si zmanjšujem tudi s prispevki (cca 408 eur/leto) - ne, ker ne vodite dejanskih stroškov
- kako naj izstavim fakturo, glede na to da sem normiranec (kako to zgleda v praksi, če recimo izdam fakturo za 100 Eur)? - vrednost storitve: 100; normirani stroški: 25; akontacija dohodnine, ki jo plača naročnik: 25% od 75 = 18,75; izplačilo na TRR: 81,25; izplačevalec mora o izplačilu poročati na REK-2 obrazcu. Kadar poslujete z drugimi normiranci ali fizičnimi osebami, zaračunate samo bruto znesek, o poslih sami poročate 3-mesečno
- kateri člen moram uporabiti na fakturi (da nisem davčni zavezanec),
- ali moram izdane račune še kam pošiljati oz. komu poročati (kdaj)? - poročate le v primeru poslov s fiz. osebami ali drugimi normiranci
- ali moram ob zaključku leta poročati institucijah o mojem prihodku (razen DURS - dohodnina) ne poročate nič, tudi o dohodnini ne.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Veliko vprašanj o s.p.

Odgovor Napisal/-a slovan »

franca napisal/-a:- ali moram izdane račune še kam pošiljati oz. komu poročati (kdaj)? - poročate le v primeru poslov s fiz. osebami ali drugimi normiranci

Kdo je plačnik davka (davčnega odtegljaja) je določeno v 58. členu Zakona o davčnem postopku in to velja tudi za s.p.-je, ki so "normirci" ali pa za tiste posameznike, ki samostojno opravljajo dejavnost (in so vpisani v primarne registre), ki so "normirci". In kakšne pogoje postavlja ta člen:
- pravnoorganizacijska - poročate le v primeru poslov s fiz. osebami ali drugimi normiranci obliko..... samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost;
- pogoj prisotnosti v RS (rezident ali nerezident preko poslovne enote v RS);
- pogoj načina plačila: 1. točka: za plačnika davka se šteje oseba, ki v svoje breme izplača dohodek, od katerega se obračunava, odteguje in plača davčni odtegljaj.

V skladu z zakonom o dohodnini je omogočeno ugotavljanje davčne osnove na dva načina. To, da je nekdo "normiranec" še ne pomeni, da ni tudi plačnik davka v primeru, ko plačuje drugemu s.p.-ju, ki je "normiranec" - izpolnjuje namreč vse tri pogoje, ki jih določa 58. člen (pravnoorganizacijsko obliko; pogoj prisotnosti v RS in pogoj načina plačila-plačuje v svojem imenu in za svoj račun dohodek, od katerega se obračuna/plača davčni odtegljaj).

lp
Odgovori