Živjo
V tem mesecu sem zaposlila osebo za krajši delovni čas. Pogodba je bila sklenjena za 20 ur na teden, pri čermer je delo razporejeno od ponedeljka do petka in sicer se razdeli na 4 dni v tednu po 5 ur. Prost dan med ponedeljkom in petkom ni določen in ga z zaposleno določimo večinoma na njene želje ali pa na količino dnevnega dela, lahko je kateri koli dan od pon. do pet. Sedaj pa me zanima, kako naj postopam v primeru če je praznik med tednom. Naprimer 8.2.2011 je dela prost dan in pride drugo leto na torek. Jasno je da bo zaposlena verjetno želela prost dan na ponedeljek, nato praznik na torek, v sredo, četrtek in petek pa bo delala (predvidevam). Moj vprašanje pa se glasi, ali imam pravico od nje zahtevati, da je njen prost dan na torek (ki je tako ali tako praznik) in bi po tej logiki moral delati ravno tako štiri dni v tistem tednu kot sicer? Ali ji torej lahko določim prost dan na praznik ali ne?
Če bi imele po pogodbi fiksno določeno, da je prosta vsak torek, potem bi bi to logično prost dan in ne praznik, tako kot je to sedaj med temi prazniki, in če bi potem prišel praznik na petek bi bila prosta tako v torek kot v petek. Ker pa prost dan ni določen sem malce zbegana kako sedaj.
Moje osebno mnenje je, da ji prostega dne ne morem dati na praznik ampak bi vseeno rada potrditev, zanima pa me tudi ali kakšen zakon to obravnava in kako je zapisano tam.
Hvala
Zaposlitev za krajši delovni čas
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Zaposlitev za krajši delovni čas
Res nima nihče mnenja oziroma znanja o tem ??
Vsaj kakšno mnenje,...
Vsaj kakšno mnenje,...
Re: Zaposlitev za krajši delovni čas
Pozdravljena,
če sem prav razumela je delavka pri vas v RDR s polovičnim delovnim časom,torej veljajo zanjo enaka določila ZDR kot za zaposlene s polnim delovnim časom.
Ne vem za katero dejavnost sprašujete, če ne gre za* izjemo *(trgovina, zdravstvo ipd.), je praznik dela prost dan.
Vedno pa obstaja možnost dogovora.
Lep dan
če sem prav razumela je delavka pri vas v RDR s polovičnim delovnim časom,torej veljajo zanjo enaka določila ZDR kot za zaposlene s polnim delovnim časom.
Ne vem za katero dejavnost sprašujete, če ne gre za* izjemo *(trgovina, zdravstvo ipd.), je praznik dela prost dan.
Vedno pa obstaja možnost dogovora.
Lep dan