HITRA AMORTIZACIJA?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
PIKA36
Začetnik
Začetnik

HITRA AMORTIZACIJA?

Odgovor Napisal/-a PIKA36 »

Pozdravljeni,

zanima me, če je kdo slisšal kaj o "HITRI AMORTIZACIJI OSNOVNIH SREDSTEV"?
Podjetnik mi je namrec rekel, da mu njegov racunovodja za osnovno sredstvo tovornjak obracuna hitro amortizacijo. Da si lahko zbere in jo obracuna po 33% ali pa celo 50% ce on tako zeli.
Kolikor jaz vem gre 50% samo za racunalnike in rac.opremo, vecina drugih opredmetenih os pa najvec 20%.
A mi veste povedati o cem je podjetnik govoril.
Hvala.

Lp
Lep pozdrav!
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Re: HITRA AMORTIZACIJA?

Odgovor Napisal/-a orljek »

Lahko obračuna hitro ali počasno AM v poslovnih knjigah, samo za davčne namene ne sme biti večja od dopustne po zakonu (za tovornjak 20%). lp
PIKA36
Začetnik
Začetnik

Hvala, to sem že razmisljala, ker vem, da je v davcnem obracunu postavka za prevec obracunano amortizacijo.

Lp
Lep pozdrav!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Z različnim upoštevanjem amortizacije za polsovne in davčne namene nastanejo začasne razlike. V kolikor obračunate za poslovne namene višjo amortizcacijo, kot jo upoštevate v davčnem obračunu, ki predstavlja v posameznem letu davčno nepriznan odhodek. Gre za začasno nepriznane dohodke, nastane začasna odbitna razlika in odložena terjatev za davek, ki jo je podjetje po lastni oceni glede na njihovo višino dolžno oblikovati le za pomembne postavke.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
PIKA36
Začetnik
Začetnik

Hvala.
Lep pozdrav!
Odgovori