V lanskem letu sem prevzela računovodstvo za eno podjetje in ugotovila, da v letu 2009 pri davčnem obračunu ni bila upoštevana olajšava za investiranje v osnovna sredstva za OS, ki je bilo nabavljeno konec decembra (bilo pa je evidentirano med OS). Posledično je bilo plačanega precej davka od dobička. Ker je vrednost kar precejšnja me zanima, ali bi lahko to olajšavo na kakšen način upoštevala v letošnjem letu.
Hvala za odgovor,
Meta
Olajšava za investiranje
Moderator: Mirko Zbačnik
-
vztrajnost
- Začetnik

Re: Olajšava za investiranje
Pozdravljeni!
Jaz sem imela primer, ko je zavezanec v letu 2009 nabavil tovorno vozilo. Ni mi dostavil homologacije, nisem imela podatka ali je euro V in nisem vpisala olajšave - dobiček je bil nizek.
Letos, ko pa ima zavezanec dobiček, je pa uredil homologacijo in tovorno vozilo je res euro V. Poklicala sem referentko na DURS in sem lahko popravila obrazec za olajšave za leto 2009 - seveda sem morala posredovati vsa dokazila, dopis, itd, vendar so priznali olajšavo.
V vašem primeru je razlika - zavezanec je plačeval visoko akontacijo.
Poskusite vsaj vpisati olajšavo in če je tudi letos dobiček, jo boste lahko pokoristili.
Jaz sem imela primer, ko je zavezanec v letu 2009 nabavil tovorno vozilo. Ni mi dostavil homologacije, nisem imela podatka ali je euro V in nisem vpisala olajšave - dobiček je bil nizek.
Letos, ko pa ima zavezanec dobiček, je pa uredil homologacijo in tovorno vozilo je res euro V. Poklicala sem referentko na DURS in sem lahko popravila obrazec za olajšave za leto 2009 - seveda sem morala posredovati vsa dokazila, dopis, itd, vendar so priznali olajšavo.
V vašem primeru je razlika - zavezanec je plačeval visoko akontacijo.
Poskusite vsaj vpisati olajšavo in če je tudi letos dobiček, jo boste lahko pokoristili.
Presenetljiva koristna informacija, da se lahko popravlja davčni obračun za leto nazaj!!!
Potem je vredno poskusiti! lp
Potem je vredno poskusiti! lp
Čisto "legalne" možnosti popravljanja davčnega obračuna (členi iz Zakona o davčnem postopku):
53. člen
(popravljanje pomanjkljivosti oziroma pomot v davčnem obračunu)
(1) Davčni zavezanec, ki v predloženem davčnem obračunu ugotovi formalne pomanjkljivosti oziroma pomote v imenih in številkah, pisne ali računske pomote, lahko na način, predpisan s tem zakonom ali zakonom o obdavčenju, te pomanjkljivosti oziroma pomote popravi v roku 30 dni po predložitvi davčnega obračuna.
Itd, itd…..
54. člen
(popravljanje davčnega obračuna, če je davčna obveznost izkazanaprevisoko)
(1) Davčni zavezanec lahko predloži popravek obračuna, če naknadno ugotovi, da je v predloženem davčnem obračunu davčno obveznost izkazal previsoko glede na obveznost, ki bi jo bil dolžan izkazati na podlagi zakona o obdavčenju.
(2) Popravek obračuna lahko davčni zavezanec predloži najpozneje v roku 12 mesecev od poteka roka za predložitev obračuna, v zvezi s katerim se vlaga popravljen obračun.
(3) Popravljenemu davčnemu obračunu mora davčni zavezanec priložiti obrazložitev o razlogih, zaradi katerih je davčno obveznost izkazal previsoko.
(4) Če iz obrazložitve izhaja, da popravek davčnega obračuna ni utemeljen, davčni organ popravljenega obračuna ne sprejme in o tem obvesti zavezanca za davek. Če davčni zavezanec izjavi, da vztraja pri popravku obračuna, davčni organ lahko preveri utemeljenost popravka v davčnem nadzoru.
(5) Zavezancu za davek v tem primeru obresti ne pripadajo.
(6) Davčni zavezanec ne more predložiti popravka davčnega obračuna, v zvezi
s katerim je že predložil popravek v skladu s tem členom.
55. člen
(predložitev davčnega obračuna na podlagi samoprijave)
(1) Davčni zavezanec lahko najpozneje do začetka davčnega inšpekcijskega nadzora oziroma do vročitve odmerne odločbe oziroma do začetka postopka o prekršku oziroma kazenskega postopka predloži davčni obračun oziroma popravljen davčni obračun.
(2) Na posebni prilogi, ki je sestavni del tako predloženega davčnega obračuna, prikaže tudi premalo obračunane davke, skupaj z obrestmi iz tretjega odstavka tega člena, in hkrati plača tako izkazan davek.
Itd. itd…..
Podrobnosti pa so še v preostalem tekstu posameznega člena!
lp
53. člen
(popravljanje pomanjkljivosti oziroma pomot v davčnem obračunu)
(1) Davčni zavezanec, ki v predloženem davčnem obračunu ugotovi formalne pomanjkljivosti oziroma pomote v imenih in številkah, pisne ali računske pomote, lahko na način, predpisan s tem zakonom ali zakonom o obdavčenju, te pomanjkljivosti oziroma pomote popravi v roku 30 dni po predložitvi davčnega obračuna.
Itd, itd…..
54. člen
(popravljanje davčnega obračuna, če je davčna obveznost izkazanaprevisoko)
(1) Davčni zavezanec lahko predloži popravek obračuna, če naknadno ugotovi, da je v predloženem davčnem obračunu davčno obveznost izkazal previsoko glede na obveznost, ki bi jo bil dolžan izkazati na podlagi zakona o obdavčenju.
(2) Popravek obračuna lahko davčni zavezanec predloži najpozneje v roku 12 mesecev od poteka roka za predložitev obračuna, v zvezi s katerim se vlaga popravljen obračun.
(3) Popravljenemu davčnemu obračunu mora davčni zavezanec priložiti obrazložitev o razlogih, zaradi katerih je davčno obveznost izkazal previsoko.
(4) Če iz obrazložitve izhaja, da popravek davčnega obračuna ni utemeljen, davčni organ popravljenega obračuna ne sprejme in o tem obvesti zavezanca za davek. Če davčni zavezanec izjavi, da vztraja pri popravku obračuna, davčni organ lahko preveri utemeljenost popravka v davčnem nadzoru.
(5) Zavezancu za davek v tem primeru obresti ne pripadajo.
(6) Davčni zavezanec ne more predložiti popravka davčnega obračuna, v zvezi
s katerim je že predložil popravek v skladu s tem členom.
55. člen
(predložitev davčnega obračuna na podlagi samoprijave)
(1) Davčni zavezanec lahko najpozneje do začetka davčnega inšpekcijskega nadzora oziroma do vročitve odmerne odločbe oziroma do začetka postopka o prekršku oziroma kazenskega postopka predloži davčni obračun oziroma popravljen davčni obračun.
(2) Na posebni prilogi, ki je sestavni del tako predloženega davčnega obračuna, prikaže tudi premalo obračunane davke, skupaj z obrestmi iz tretjega odstavka tega člena, in hkrati plača tako izkazan davek.
Itd. itd…..
Podrobnosti pa so še v preostalem tekstu posameznega člena!
lp
Ga. Slovan, hvala za napotke!
V tem primeru bo šlo skozi po 54. čl. (ker je bila davčna osnova, pa ni uveljavljal olajšave.
Kako pa se upošteva v primeru, da davčne osnove ni (recimo izguba), pa ni bila uveljavljena olajšava za investicije?
Davčna obveznost ni bila izkazana previsoko in ni možno po 54.členu?
V tem primeru bo šlo skozi po 54. čl. (ker je bila davčna osnova, pa ni uveljavljal olajšave.
Kako pa se upošteva v primeru, da davčne osnove ni (recimo izguba), pa ni bila uveljavljena olajšava za investicije?
Davčna obveznost ni bila izkazana previsoko in ni možno po 54.členu?
Imela sem podobno situacijo.
Naredila sem naslednje:
-na Durs sem poslala samo analitičen popravek obrazca 6a (podatki v zvezi z olajšavo za investiranje
po 55. a členu)
-obračun davka nisem popravljala (torej vse je ostalo isto)
-olajšavo pa bomo koristili letos!
To je najlažji način popravka, saj lahko narediš 5 min. po e-davkih.
Seveda pa s tem ne popraviš akont. in tudi ne davek od dobička za prejšnje leto.
Ta način pride v poštev, če sta dobička ni bilo kaj dosti.....
Naredila sem naslednje:
-na Durs sem poslala samo analitičen popravek obrazca 6a (podatki v zvezi z olajšavo za investiranje
po 55. a členu)
-obračun davka nisem popravljala (torej vse je ostalo isto)
-olajšavo pa bomo koristili letos!
To je najlažji način popravka, saj lahko narediš 5 min. po e-davkih.
Seveda pa s tem ne popraviš akont. in tudi ne davek od dobička za prejšnje leto.
Ta način pride v poštev, če sta dobička ni bilo kaj dosti.....