poslovni račun

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
renato1
Nov član
Nov član
Kraj: ptuj

poslovni račun

Odgovor Napisal/-a renato1 »

Spoštovani, odprl sem "popoldanski s.p". pa me zanima če moram nujno imeti odprt POSLOVNI RAČUN. Ali lahko poslujem kar z osebnim računom? Je nujno da sem član obrtno podjetniške zbornice Slovenije? Poslali so mi dopis da sem njihov član brez da bi se jaz včlanil. Ali je članstvo obvezno? ( moja dejavnost: priprava za tisk in objavo).
Najlepša hvala za odgovor. Vsem želim en lep dan.
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Re: poslovni račun

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Po zakonodaji morate za poslovanje s.p.-ja imeti LOČEN račun od osebnega, ki ni nujno, da se imenuje poslovni, res pa je, da kakor hitro stopite na banko z registracijo s.p.-ja, vam bodo avtomatsko odprli poslovni račun, saj so večji stroški.
Pri članstvu v zbornici preverite, zakaj so vas včlanili (mislim, da gledajo na dejavnosti, ki jim imate registrirane).
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Copy s spletne strani Obrtne zbornice Slovenije:

Članarina obrtno-podjetniške zbornice
1.1.2009

Članarino Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije plačujejo pravne in fizične osebe, ki opravljajo pridobitno dejavnost v Republiki Sloveniji kot obrtno dejavnost, obrti podobno dejavnost ali domačo oziroma umetnostno obrt, obrtne zadruge in oblike njihovega združevanja ter vsi prostovoljni člani.
Člani mesečno prejmejo račun o višini članarine, ki mu je priložena posebna položnica.
Članarino člani plačujejo na transakcijski račun Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, odprt pri Deželni banki Slovenije d.d., Ljubljana, številka 19100-0010141210 in uporabljajo sklic, ki se mesečno spreminja. Sestavljen je iz davčne številke člana, ki obsega 8 mest, označbe leta in meseca obračuna, ki obsega 4 mesta ter kontrolne številke, ki se mesečno spreminja.
Članarina OZS je določena v 39. členu Obrtnega Zakona (Ur.l.RS, št. 40/04 in 102/07) in Sklepa o načinu plačevanja članarine Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije od 1.1.2008 dalje (Ur.l.RS, št. 120/07), ki ga je sprejela Skupščina OZS 18.12.2007

Vaša dejavnost spada v obrti podobne dejavnosti (lista B -priprava za tisk in objavo) in ste tako kar "obvezni" član obrtne zbornice.

lp
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

Naty73 napisal/-a:Po zakonodaji morate za poslovanje s.p.-ja imeti LOČEN račun od osebnega, ki ni nujno, da se imenuje poslovni, res pa je, da kakor hitro stopite na banko z registracijo s.p.-ja, vam bodo avtomatsko odprli poslovni račun, saj so večji stroški.
To drži za banko, na kateri imate že "osebni" trr.
Zato pa pojdite na drugo banko in odprite še en osebni račun (pri tem ne omenjajte spja!!), ki ga boste rabili samo za sp, pa bo koza cela in volk (banka) malo manj sit!!
mincek
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a mincek »

Orljek, mi je zelo všeč vaš nasvet :wink:
Ampak si pa je kljub vsemu treba preračunati skupne stroške. Imeti privatni in poslovni račun na eni banki se lahko tudi splača kljub višjim stroškom vodenja poslovnega računa. Namreč za elektronsko bančništvo so lahko pristopni in tekoči stroški kar visoki. Če pa imaš oba računa pri eni banki, se da uporabiti eno kartico za oba računa, pa pristopni stroški se plačajo samo za prvi račun (no, vsaj pri moji banki je tako).
Pa še to: ko sem primerjala cene večih različnih storitev pri različnih bankah, sem prišla do zaključka, da se pri nekaterih postavkah cene res zelo razlikujejo, ampak če daš v skupno košarico storitve, ki jih firme v povprečju največ uporabljajo, so razlike minimalne... Bančniki so lisjaki in se naša zdrava kmečka pamet pač ne mora kosati z njihovimi apetiti :?
Mincek
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

Pri nekaterih bankah (prepoved oglaševanja) je el. bančništvo zastonj.
Seveda pa je treba upoštevati celo košarico. LP
Odgovori