DEMONTAŽA/MONTAŽA IN DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Taja2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

DEMONTAŽA/MONTAŽA IN DDV

Odgovor Napisal/-a Taja2 »

Okna in vhodna vrata v stanovanjski hiši, kjer ni večja bivalna površina od 250 m2, se menjajo. Montaža/demontaža je zaračunana po ceniku na tm okna. Se računa 8,5 % ali 20 % DDV?

Moti me namreč stavek: če v vrednosti obnove in popravil stanovanjskih objektov in njim pripadajočih delov, ki niso del socialne politike, vrednost dobavljenih materialov presega 50 % celotne vrednosti opravljene storitve brez DDV, se šteje, da gre za dobavo blaga, ne za dobavo storitve.
Velja ta stavek za stanovanjske objekte ali za njim pripadajoče dele, ki niso del socialne politike?
Lep dan!
mafra
Novinec
Novinec

Re: DEMONTAŽA/MONTAŽA IN DDV

Odgovor Napisal/-a mafra »

Jaz mislim, da se le to nanaša na oba dela, ki niso del socialne politike.
Če realno pogledamo, potem bi bilo v vsakem primeru 20%, ker bi se smatralo kot dobava blaga, ker storitve montaže in demontaže definitivno ne bi predstavljale več kot 50%.

LP
zurla
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a zurla »

V tem primeru se obračuna 8,5 % davek.

lp
Taja2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Taja2 »

Zurla, hvala.
Mislim da je takole: Če gre za stanovanjske objekte (hiše in stanovanja) v katerih ljudje bivajo (do 150 m2 za stanovanja in do 250 m2 za hiše), se obračunava 8,5% DDV. Če gre za ostale objekte v katerih se ne živi oz. ki se ne smatrajo za bivalni prostor (npr,. zasteklitev balkona) pa se zaračuna 20 % DDV.

Ni pa mi jasno, kaj narediti v primeru, če ima nekdo pri hiši teraso in si jo želi zastekliti (zimski vrt), ker bo naprimer imel noter dnevno sobo, še vedno pa ne presega 250 m2.

Mi zna še glede tega kdo pomagati?
Lep dan!
ZANIMAME
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a ZANIMAME »

Pozdravljeni,
kako pa izvajalec dokaže, da gre za objekt, ki je del socialne politike? Je to lahko pisna izjava investitorja (lastnika), da stanovanje/hiša ne presega 120 oz. 250 m2? Vsi namreč nimajo gradbenih dovoljenj, posebej ne stari objekti, ipd.
zur
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a zur »

Izvajalec lahko podatke preveri na spletni strani Geodetske uprave RS, Javni vpogled v nepremičnine (http://prostor2.gov.si/javni/login.jsp).

20% ddv se obračuna pri stanovanjski hiši, ki ima več kot 250 m2 stanovanjske površine in pri stanovanjih nad 120m2.
V vašem primeru pri zasteklitvi balkona, (še vedno ne presega 250m2) se po mojem mnenju zaračuna 8,5 %, tako je bilo rečeno na seminarju.
Odgovori