Pozdravljeni,
Ali mi lahko morda kdo svetuje kaj lahko naredim v sledečem primeru:
Imela sem prijavljen "popoldanski s.p.", ki sem ga avgusta 2010 zaprla. Ob tem sem seveda zprla tudi
TRR vezan na dejavnost. Neporavnana je ostala smo ena terjatev. Zanima me kaj lahko storim, da bi mi
podjetje, ki mi je ostalo dolžno poravnalo svojo obveznost?
Svetovali so mi, naj pošljem 2 opomina, nato pa "zagrozim" s sodnim postopkom. Sedaj pa ne vem kako
naj to naredim, saj sem dejavnost in TRR že zaprla. Naj povem še, da sem podjetju poslala kopijo
potrdila, da je dejavnost zaprta in dopis z obrazložitvijo situacije ter tudi, da naj mi njihovo obveznost
poravnajo na moj osebni TRR. (Znesek je bil upoštevan ob oddaji zaključnih računov, ki jih je potrebno oddati
1 mesec po prenehanju dejavnosti... ).
Sedaj pa podjetje seveda "komplicira", kot češ, da tega ne smejo narediti, kljub dopisu in dokazilu o prenehanju dejavnosti.
Ali res ne smejo ali je to samo izgovor, da ne plačajo?
V naprej hvala za odgovore.
LP, Tintil
Zaprtje s.p. in neporavnane terjatve
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: Zaprtje s.p. in neporavnane terjatve
Obveznosti podjetja do vas so nespremenjene. "Vi" ste še vedno "vi", le z razliko, da niste 2v" (oseba)i ki opravlja dejavnsot. Tako kob bi morebitrne obveznsoti ostale na vas, ravno tako so tudi terjatve še edno ostale. Postopajte enako, kot bi bili oseba z dejavnostjo in skušajte dolg izterjat.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Ker ste univerzalna pravna naslednica v poslih s.p., ste s tem upnica še naprej. Tako lahko sama ali po pooblaščencu zoper dolžnika sprožite izvršilni postopek. Svetujem vam, da poleg izvršbe na TRR predlagate tudi izvršbo na premičnine, da dobite sklep naenkrat za obe zadevi. Tako ne bo potrebno čakati do dva meseca ob morebitni kasnejši premičninski razširitvi, saj mora v tem primeru sodišče zopet izdati sklep. Priporočam tudi, da predhodno dolžniku pošljete opomin s kopijo fakture IN NAVEDBO TRR ZA PLAČILO. V kolikor ste to že storili, je ta korak nepotreben.
P.s.: dva opomina, sicer splošno razširjena vraža o takšnem obveznem ravnanju, sta povsem nepotrebna. Dovolj je en opomin, pa še ta v gospodarskih zadevah ni obvezen. Obvezen je v terjatvah do fizičnih oseb, pri katerih je priporočljiva vročitev priporočeno ali priporočeno s povratnico. Sicer pa je opominjanje v gospodarskih zadevah smotrno s kopijo fakture že zaradi poslovnega bontona, hkrati pa imate dokazilo, da je dolžnik pisanje prejel, v izogib splošnim izgovorom dolžnikov, da nikoli niso ničesar prejeli.
LP, Jernej
P.s.: dva opomina, sicer splošno razširjena vraža o takšnem obveznem ravnanju, sta povsem nepotrebna. Dovolj je en opomin, pa še ta v gospodarskih zadevah ni obvezen. Obvezen je v terjatvah do fizičnih oseb, pri katerih je priporočljiva vročitev priporočeno ali priporočeno s povratnico. Sicer pa je opominjanje v gospodarskih zadevah smotrno s kopijo fakture že zaradi poslovnega bontona, hkrati pa imate dokazilo, da je dolžnik pisanje prejel, v izogib splošnim izgovorom dolžnikov, da nikoli niso ničesar prejeli.
LP, Jernej
BSE&co, oglaševanje storitev na forumu ni dovoljeno.
Če menite, da lahko pomagate, smete uporabnika kontaktirati preko zasebnih sporočil (uporabnik pa lahko kontaktira vas).
Hvala za razumevanje, Nina
Če menite, da lahko pomagate, smete uporabnika kontaktirati preko zasebnih sporočil (uporabnik pa lahko kontaktira vas).
Hvala za razumevanje, Nina