delovno mesto

Moderator: Mirko Zbačnik

Marjanpn
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

delovno mesto

Odgovor Napisal/-a Marjanpn »

Pred časom je delodejalec ukinil delovno mesto, ponudil mi je delovno mesto z nižjo plačo (ali pa prekinitev dela, če ne bi podpisala), nato je na moje stare delovno mesto vzel novega zaposlenega. Ali se lahko kako pritožim?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Do trenutka, ko je zaposlil novega delavca, je ravnal korektno. Gre za inštitut odpovedi pogodbe s ponudbo nove pogodbe. Ker vam je ponudil neustrezno delovno mesto in ste ga sprejeli, vam je dolžan sorazmeren del odpavnine. ker v ZDR ni določen sorazmeren del odpravnine, naj bi se o tem z delodajalcem dogovorili. Po vsej verjetnosti pa bo o tem imelo verjetno o tem lahko odločalo tudi sodišče.

Neustrezna zaposlitev je vsaka, ki ima slabše pogoje o prejšnje. Gre za nižjo plačo ali pa, če je plača enaka, lahko le za spremembo iz pogodbe za nedoločen čas v pogodbo za določen čas.

To ne velja za manjše delodajalce (do 10 zaposlenih) in če pogodba ni trajala dalj kot 6 mesecev.

V primeru, kot navajate, da je na vaše delovno mesto zaposlil novega delavca, se lahko pritožite. Lahko bi vas kljub temu zaposlil na nižje vrednoteno delovno mesto, vendar bi bila to odpoved prejšnje pogodbe zaradi nesposobnosti, katero mora dokazat. Vendar to ne velja pri vas, ker, kot pravite, je delovno mesto ukinil.

Upam, da sem kaj pomagal.
tajana
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tajana »

Predvidevam, da je v vašem primeru postopek potekal tako, da ste le podpisali novo pogodbo o zaposlitvi, niste pa prejeli odpovedi s ponudbo druge pogodbe o zaposlitvi, glede na ukinitev delovnega mesta (poslovni razlog odpovedi dotedanje pogodbe o zaposlitvi). Prav tako predvidevam, da ste bili le ustno opozorjeni na možnost prenehanja delovnega razmerja, če nove pogodbe ne podpišete, zato ste pogodbo tudi podpisali. Če so moja predvidevanja točna, vaš podpis nove pogodbe pomeni, da ste s spremembami soglašali in nimate osnove za pritožbo.

V kolikor pa je (oz. bi) delodajalec postopal skladno z določili ZDR, vsekakor na ukinjeno delovno mesto ne bi mogel zaposliti drugega delavca in bi lahko zahtevala presojo zakonitosti odpovedi obstoječe pogodbe o zaposlitvi.

Napišite več!
Marjanpn
Novinec
Novinec

Hvala elektrik-u in tajani za odgovor. Najprej sem dobila pisno odpoved delovnega mesta zaradi citiram 2ekonomsko-organizacijskih in strukturnih razlogov. Nato pa čez teden dni dobila novo pogodbo z novimi pravili. Med tem časom je seveda že bil zaposlen drugi delavec na mojem mestu zaposli se je marca 2004, odpove tega delovnega mesta pa sem dobila dne 25.5. do tedaj sem bila pa že premeščena v drugo pisarno na drugo delovno mesto. Zanima me ali ima sedaj še kakšen pravice, saj je plača očitno manjša. Na obeh delovnih mestih sta bili pogodbi za nedoločen čas.
Hvala
tajana
Začetnik
Začetnik

Očitno niste prejeli odpovedi s ponudbo nove pogodbe, to je na podlagi 90.čl. ZDR.
V sami odpovedi ste imeli pravni pouk - v 30.-tih dneh od podpisa odpovedi ste imeli možnost vložiti tožbo na Delovnem in socialnem sodišču, česar niste storili. Za to je sedaj prepozno.

Delodajalec bi vam moral izplačati ustrezni del odpravnine le v primeru, da vam je ponudil neustrezno delovno mesto. Le dejstvo, da imate nižjo plačo ne pomeni, da vam je ponudil neustrezno delovno mesto. Ustrezno delovno mesto je tisto, za katero se zahteva enaka stopnja strokovne izobrazbe, kot je bila zahtevana na prejšnjem delovnem mestu in pa seveda dejstvo, da gre za zaposlitev za nedoločen čas.

Če torej menite, da bi bili upravičeni do odpravnine, jo imate možnost uveljavljati, saj tovrstne terjatve iz delovnih razmerij zastarajo v petih letih. Najprej pa seveda delodajalca pisno opozorite na izpolnitev obveznosti.

Kot sem uvodoma omenila, za ostalo je prepozno. Za v bodoče pa - nikoli ničesar ne podpišite, dokler se ne posvetujete. To zlasti velja za podpis pogodbe o zaposlitvi. V ostalih primerih kot je npr. odpoved, katere prejem pač morate podpisati, pa se dosledno ravnajte po pravnem pouku in upoštevajte roke za pritožbe.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

A ni 30. dnevni rok pritožbe veljaven le za pritožbo na firmi, na delovno-socialnem sodišču pa ne!? Ali se lemotim.

Mirko
tajana
Začetnik
Začetnik

Prejšnja ureditev je predvidevala pritožbeni organ v firmi, takoimenovano komisijo za pritožbo, nova zakonodaja pa tega ne ureja več na ta način.

Ugotovitev nezakonitosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi in drugih načinov prenehanja veljavnosti pogodbe o zaposlitvi ali odločitev o disciplinski odgovornosti delavca lahko delavec zahteva v roku 30 dni od dneva vročitve pri pristojnem delovnem sodišču.

Na druge kršitve delodajalca ali neizpolnjevanje obveznosti mora delavec delodajalca pisno obvestiti v roku 8 dni. Če mu delodajalec prav tako v roku 8 dni ne odgovori oz. odpravi kršitve, ima delavec pravico zahtevati sodno varstvo pred pristojnim sodiščem.

Podrobna obrazložitev je v 204. členu ZDR.

Lep pozdrav!
olga07
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a olga07 »

Pozdravljeni!
Kako pa je pri s.p. delodajalcu. Ali ti lahko da predčasno, dva meseca, ustno odpoved delovnega razmerja - sklenjenega za določen čas(eno leto). Ali bi moral dati pisno izjavo? Pa še nekaj, o regresu še dosedaj ni bilo nič govora, pravi da bo izplačal potem, kako naj pritisnem nanj?
Lp, in hvala!

mikica
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Mikica, ustna odpoved je nevelkjavna, pisna pa dva meseca pred potekom nesmiselna, že zaradi dolžine postopka, ker morate upoštevati vse roke v postopku. Za regres, če ne gre drugače, lahko pokličete inšpektorat ali pa tožite. Pravda je za vas dobljena.

Mirko
jenny
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a jenny »

To je zopet en žalosten primer, kaj si lahko delodajalci privoščijo. Sigurno je ravnal nekorektno (milostno rečeno) in je na to delovno mesto zaposlil (npr.hčer njegovega prijatelja). Jaz bi šla na sodišče!
Marjanpn
Novinec
Novinec

Ja Jenny žal je tako, da si lahko nekateri privoščijo vse. Žal se je to zgodilo meni in upam da bom v bodoče dovolj močna da bom lahko drugače speljala zadevo. Vendar če greš na sodišče, potem mislim, da te v podjetju, ki je označen z d.o.o. ne želijo več gledati.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Žal, je tudi to res. Žal tudi zato, ker to delodajalci hote ali nehote vedo in izkoriščajo. Če ste v majhni firmi, je to še težje. Potem se morate še bolj izkazevati, še bolj boste pod drobnogledom itd., itd. Če ste dovolj drzni in imate samozavest je potrebno storiti tudi ta korak. Tu vidim tudi poglaviten razlog, zakaj zaposleni ne zahtevajo posredovanje inšpektorata za delo.

Mirko
Odgovori