SAMOPRISPEVKI ČLANOV IN ŠTARTNINE ?????

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
logika
Začetnik
Začetnik

SAMOPRISPEVKI ČLANOV IN ŠTARTNINE ?????

Odgovor Napisal/-a logika »

Smo planinsko društvo. Že na nekaj krajih sem se zanimala ali so štartnine in samoprispevki članov ( naprimer ko imamo planinski izlet ) člani prispevajo za avtobusni prevoz ali so to prihodki od pridobitne ali od nepridobitne dejavnosti. Dobila sem različna mnenja. Prej je naše računovodstvo vodil računovodski servis in sem iz izračuna odbitnega deleža DDV zasledila, da so oboje vzeli kot nepridobitne prihodke. Zanima pa me ali je to prav ali ne???
Prosim za mnenje nekoga, ki se ukvarja z vodenjem računovodstva za društva!

Ja pri nekom sem dobila informacijo, da se zagovarjajo, da so samoprispevki članov kot neka donacija in da so štartnine pač neko vračilo nastalih stroškov????

LP!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: SAMOPRISPEVKI ČLANOV IN ŠTARTNINE ?????

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Gre le za prevoz vaših članov in za vaše osnovno delovanje. S prevozom ne konkurirate na trgu - ne vozite nečlanov. Mnenja sem, da je to nepridobiten prihodek.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
jasnova
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a jasnova »

Jaz to prikažem kot pridobitno dejavnost. To je organizacija izleta, ki ga lahko pripravi tudi kdo drug (turistična agencija) in smo torej na trgu. Poleg tega so člani plačali, da nekaj za to dobijo.
Ti prihodki se potem tako ali tako porabijo za plačilo avtobusa. Ker višino prispevka določimo na osnovi ponujene cene prevoza in predvidenega števila udeležencev, lahko pride do razlike. Če je udeležencev manj kot smo predvideli je negativna, če več pa pozitivna. Ta pozitivna razlika je predmet obdavčitve.
Vendar na koncu leta izračunamo še proporcionalni del stroškov, ki jih ni možno točno razporediti na pridobitno ali nepridobitno dejavnost (pisarniški material, telefon...) in za obdavčitev ne ostane nič ali pa zelo malo.
franca1
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a franca1 »

Ja mnenja glede tega so si zelo različna. Verjetno je potrebno stati za tem in je potrebno imeti v statutu društva zapisano, da je to nepridobitna dejavnost ( štartnine in samoprispevki ).

Prosimo še za kakšno mnenje!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Saj prispevki niso namensko nakazani - so pač za delovanje društva, to pa so med drugim tudi družabna srečanja.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
franca1
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a franca1 »

Prosim ali mogoče kdo ve kateri je pravilni konto za knjiženje štartnin za tekmovanja!

Prosim za pomoč!
Odgovori