drobni inventar

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
milo
Začetnik
Začetnik

drobni inventar

Odgovor Napisal/-a milo »

Pozdravljeni,

Zanima me ali lahko vodim predmet-opremo, ki je imel nabavno vrednost 1.480,00€ pod kontom 0412 -OS (drobni inventar) ali bi morala nujno pod 0400-OSNOVNA SREDSTVA. To opremo sem že amortizirala kot osnovno sredstvo vendar označeno kot D-drobni inventar. Sedaj sem malo v dvomih.

Malo me bega glede opredelitve drobnega inventarja, saj sem zasledila, da lahko vodimo kot drobni inventar le opremo z vrednostjo pod 500€!Menim, da to pomeni, da lahko damo te direktno v stroške vendar nisem prav sigurna. Prosim za pomoč. Amortizacijo sem že opravila. Upam, da ne bo potrebno popravljati. :?

Hvala in lep pozdrav,
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: drobni inventar

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Opremu, v vrednsoti do 500 € lahko vodimo kot material, imamo pa več različic:
- kot material v razredu 3, odpisujemo ga lahko takoj ali postopoma do enega leta,
- kot DI med OS, in ga amortiziramo kot OS, lahko ga vodimo skupinsko ali posamič. Posamično vodenje je pogoj za davčno olajšavo pod pogoji, kot za ostala OS.
- lahko ga vodimo kot DI med OS za poslovne namene in le v davčnih evidencah v letu nabave priznamo odpis v celoti. tu moramo paziti, da za obračunano amortizacijo teh sredstev povečamo davčno osvnovo.

Kar se tiče omenjenih OS, ki ste jih že amortizirali, jih vodite še naprej na kontu 040 jit že amortiziranje do odtujitve. Če ste do sedaj vodili na 041 je napaka levsebinska, na davčne in ostale izkaze to ni vplivalo. Napravite popravek knjižbe, pa je.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
milo
Začetnik
Začetnik

Re: drobni inventar

Odgovor Napisal/-a milo »

Hvala vam za odgovor.Bom naredila popravek....

:) Lp,
Odgovori