Rekapitulacijsko poročilo
Moderator: Mirko Zbačnik
Rekapitulacijsko poročilo
Pozdravljeni,
prvič se srečujem z oddajo rekapitulacijskega poročila in me zanima ali se oddaja od izvoza blaga ali od uvoza blaga ali oboje in kako je če je opravljena storitev pri izvozu ali uvozu.
Do kdaj se odda poročilo za tromesečje 10-12/09?
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem!
Lep pozdrav
prvič se srečujem z oddajo rekapitulacijskega poročila in me zanima ali se oddaja od izvoza blaga ali od uvoza blaga ali oboje in kako je če je opravljena storitev pri izvozu ali uvozu.
Do kdaj se odda poročilo za tromesečje 10-12/09?
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem!
Lep pozdrav
Re: Rekapitulacijsko poročilo
RP se oddaja za dobave(in od 01.01.- tudi za storitve) v EU!
Rok za oddajo RP za 4. četrtletje 2009 je 10. februar.
lp
Rok za oddajo RP za 4. četrtletje 2009 je 10. februar.
lp
To se pravi pri uvozu
Hvala!
Hvala!
Obrazec RP-O se imenuje:
REKAPITULACIJSKO POROČILO
Zbirno poročilo za dobave blaga in storitev v druge države članice Skupnosti
Lahko tudi pomenujete izvoz blaga in storitev.
lp
REKAPITULACIJSKO POROČILO
Zbirno poročilo za dobave blaga in storitev v druge države članice Skupnosti
Lahko tudi pomenujete izvoz blaga in storitev.
lp
SLOVAN prosim vas če mi lahko pojasnite glede RP, ker sem čist zmedena
Mi smo izdali račun za blago na Finsko (Veleposlanitvo RS na finskem in smo mogli obračunati brez ddv-ja) sedaj me pa zanima sledeče:
Kam mi gre pri obrazcu DDV, ker ni bil obračunan ddv pod št.12 ali 15 osnova?
Ali oddam obrazec rekapitulacijsko poročilo?
V drugem primeru so pa nabavili material v Italiji.
Ali se odda tudi v tem primeru rekapitulacijsko poročilo?
Hvala!
Mi smo izdali račun za blago na Finsko (Veleposlanitvo RS na finskem in smo mogli obračunati brez ddv-ja) sedaj me pa zanima sledeče:
Kam mi gre pri obrazcu DDV, ker ni bil obračunan ddv pod št.12 ali 15 osnova?
Ali oddam obrazec rekapitulacijsko poročilo?
V drugem primeru so pa nabavili material v Italiji.
Ali se odda tudi v tem primeru rekapitulacijsko poročilo?
Hvala!
Predpostavljam, da ste izdali račun s klavzulo po 54. členu ZDDV - gre za oprostitve v okviru diplomatskih in konzularnih odnosov, pri čemer so transakcije oproščene DDV-ja.
7. Oprostitve v zvezi z nekaterimi transakcijami, ki se obravnavajo kot izvoz
54. člen(oprostitve v okviru diplomatskih in konzularnih odnosov, Nato, dobava zlata centralnim bankam)
(1) Plačila DDV so oproščene naslednje transakcije:
a) dobave blaga ali storitev v okviru diplomatskih in konzularnih odnosov;
b) dobave blaga ali storitev mednarodnim organizacijam in članom teh organizacij, z omejitvami in pod pogoji, ki jih določajo mednarodne pogodbe o ustanovitvi organizacij ali pogodbe o sedežu teh organizacij, ki veljajo za Slovenijo;
itd...
(2) Minister, pristojen za finance, predpiše natančnejše pogoje in način uveljavljanja oprostitev po tem členu, ter določi količinske ali vrednostne omejitve za posamezne vrste blaga, za katero upravičenci iz a) do d) točke prvega odstavka tega člena lahko uveljavijo oprostitev.
Pravilnik je objavljen v Ur.l.RS štev. 141/06 in njegove spremembe v Ur.l.RS 117/08.
Pri tem gre za prave oprostitve s pravico do odbitka DDV-ja. Zato menim, da se osnova vpiše v zap. 11 obrazca DDV-0, kar izhaja tudi iz navodil k obrazcu:
- oproščene izvozne dobave blaga ter oproščene dobave blaga in storitev s pravico do odbitka = vpisuje se npr. dobave blaga in storitev v okviru diplomatskih in konzularnih odnosov.
In ker ne gre za "klasični" izvoz, menim, da tudi ni rekapitulacijskega poročila, saj ni dobava blaga zavezancu z identifikacijsko številko za DDV.
"Uvoz" - nabava/pridobitev blaga iz drugih držav članic = samoobdavčitev , davčna osnova se vpiše v zap. 32: pridobitev blaga iz drugih članic, obračunan/obveznost DDV-ja v zap. 23 ali 24 (odvisno od stopnje DDV-ja), pravica do odbitka pa je zap. 41 ali 42 (odvisno od stopnje davka). Pri pridobitvah iz drugih članic EU ni rekapitulacijskega poročali (smo že ugotovili, da je pri dobavah-izvozu.....)
lp
7. Oprostitve v zvezi z nekaterimi transakcijami, ki se obravnavajo kot izvoz
54. člen(oprostitve v okviru diplomatskih in konzularnih odnosov, Nato, dobava zlata centralnim bankam)
(1) Plačila DDV so oproščene naslednje transakcije:
a) dobave blaga ali storitev v okviru diplomatskih in konzularnih odnosov;
b) dobave blaga ali storitev mednarodnim organizacijam in članom teh organizacij, z omejitvami in pod pogoji, ki jih določajo mednarodne pogodbe o ustanovitvi organizacij ali pogodbe o sedežu teh organizacij, ki veljajo za Slovenijo;
itd...
(2) Minister, pristojen za finance, predpiše natančnejše pogoje in način uveljavljanja oprostitev po tem členu, ter določi količinske ali vrednostne omejitve za posamezne vrste blaga, za katero upravičenci iz a) do d) točke prvega odstavka tega člena lahko uveljavijo oprostitev.
Pravilnik je objavljen v Ur.l.RS štev. 141/06 in njegove spremembe v Ur.l.RS 117/08.
Pri tem gre za prave oprostitve s pravico do odbitka DDV-ja. Zato menim, da se osnova vpiše v zap. 11 obrazca DDV-0, kar izhaja tudi iz navodil k obrazcu:
- oproščene izvozne dobave blaga ter oproščene dobave blaga in storitev s pravico do odbitka = vpisuje se npr. dobave blaga in storitev v okviru diplomatskih in konzularnih odnosov.
In ker ne gre za "klasični" izvoz, menim, da tudi ni rekapitulacijskega poročila, saj ni dobava blaga zavezancu z identifikacijsko številko za DDV.
"Uvoz" - nabava/pridobitev blaga iz drugih držav članic = samoobdavčitev , davčna osnova se vpiše v zap. 32: pridobitev blaga iz drugih članic, obračunan/obveznost DDV-ja v zap. 23 ali 24 (odvisno od stopnje DDV-ja), pravica do odbitka pa je zap. 41 ali 42 (odvisno od stopnje davka). Pri pridobitvah iz drugih članic EU ni rekapitulacijskega poročali (smo že ugotovili, da je pri dobavah-izvozu.....)
lp
SLOVAN najlepše se vam zahvaljujem iz dna srca za tako izčrpen odgovor!
Hvala še enkrat! ZLATI STE!
Hvala še enkrat! ZLATI STE!
Pozdravljeni,
Do sedaj redno oddajali rekapitulacijsko poročilo.
Tokrat pa imamo primer, da ni nič zajetega vanj.
Ali ga je potrebno oddati v primeru, če ni bilo nobenih storitev oz blaga? Se pravi če je vse 0?
Na edavkih namreč javlja napako v tem primeru.
Hvala za pomoč in LP
Do sedaj redno oddajali rekapitulacijsko poročilo.
Tokrat pa imamo primer, da ni nič zajetega vanj.
Ali ga je potrebno oddati v primeru, če ni bilo nobenih storitev oz blaga? Se pravi če je vse 0?
Na edavkih namreč javlja napako v tem primeru.
Hvala za pomoč in LP
Če ni bilo v obdobju dobav blaga in storitev v druge države članice EU, potem ni potrebno oddati rekapitulacijskega poročila.
SEDAJ so spremembe pri rekapitulacijskem poročilu od 1.1.2011 dalje in sicer v povezavi s carinskim postopkom 42 in 63 - ali se je kdo že srečal s tovrstnimi postopki? kako jih knjižite?
Pomeni, da se o pridobitvah materiala/blaga iz EU ne poroča s kakšnim posebnim obrazcem (kot prilogo DDV-O)?slovan napisal/-a: Pri pridobitvah iz drugih članic EU ni rekapitulacijskega poročali (smo že ugotovili, da je pri dobavah-izvozu.....)
lp
Nakako se mi zdi, da sem pred časom nekje zasledil, da se o dobavah poroča z rekapitulacijskim poročilom, o pridobitvah pa z nekim drugim obrazcem (poleg DDV-O).
Ali pa se v primeru pridobitev iz EU spremeni rok za oddajo DDV-O? Se ne spominjam več točno, a nekaj se mi svita glede nekih informacij v zvezi s tem.
Lp