Prvič bom oddajala obrazec OPSVL (poslovodna oseba in družbenik večosebne d.o.o.) in sicer le za 5 dni oz. za 3 delovne dni v januarju.
Za osnovo sem vzela bruto 844,35 € in ta znesek preračunala za 24 ur, ter dobila osnovo 120,62 €. Od te osnove sem potem obračunala prispevka za PIZ 15,5 % in 8,85 %, prispevke za ZZ 6,36%, 6,56 % in 0,53 % ter prispevka za starš. varstvo 0,1% in 0,1% in dobila skupni znesek za plačilo 45,83 €.
Nisem obračunala prispevka zavarovanca za zaposlovanje (0,14%) in prispevka delodajalca za zaposlovanje (0,06%), saj sem razumela, da kot poslovodne osebe in solastniki družb, ki smo to postali po 1.1.2011 nismo zavarovani za primer brezposenosti.
Ali je prav, da sem izpustila prispevka za zavarovanje za zaposlovanje? Tako si namreš jaz razlagam Poasnilo DURS-a št. 4250-36/2010, ki govori:
"1. Obvezno zavarovanje družbenikov – poslovodnih oseb po 1. 1. 2011
Uvodoma navedeno pomeni, da se bodo od 1. 1. 2011 dalje družbeniki, ki so hkrati poslovodne osebe in izpolnjujejo pogoje za pokojninsko in invalidsko zavarovanje po drugem odstavku 15. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju – ZPIZ-1 (Uradni list RS, št. 109/06 – UPB4 s sprem.), zdravstveno zavarovanje po 6. točki prvega odstavka Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju – ZZVZZ (Uradni list RS, št. 72/2006 s sprem.) in zavarovanje za starševsko varstvo po 5. točki 6. člena Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih – ZSDP (Uradni list RS, št. 110/2006 s sprem.), vključili v zavarovanje po zavarovalni podlagi 040. Če bodo te osebe hkrati izpolnjevale tudi pogoje za zavarovanje za primer brezposelnosti po 6. alineji prvega odstavka 54. člena ZUTD, se bodo v zavarovanje za primer brezposelnosti vključile z novo šifro zavarovalne podlage 112.
Zavarovalna podlaga 040 od 1. 1. 2011 dalje torej ne bo več vključevala zavarovanja za primer brezposelnosti, saj vsi družbeniki, ki so hkrati poslovodne osebe in bodo izpolnjevali pogoje za pokojninsko in invalidsko, zdravstveno zavarovanje ter zavarovanje za starševsko varstvo, ne bodo nujno izpolnjevali tudi pogojev za zavarovanje za primer brezposelnosti. Družbeniki družb z omejeno odgovornostjo, ki so hkrati poslovodne osebe, se namreč obvezno zavarujejo za primer brezposelnosti le, če so edini lastnik družbe. V kolikor ima družba z omejeno odgovornostjo dva družbenika, družbenik, ki je hkrati poslovodna oseba, ne izpolnjuje pogojev za zavarovanje za primer brezposelnosti in se zato ne vključuje v sistem zavarovanja za primer brezposelnosti.
Zavarovanje za primer brezposelnosti: 54. člen ZUTD 6. alineja prvega odstavka:
"54. člen(obvezno zavarovanje)
(1) Obvezno se za primer brezposelnosti zavarujejo:
6. alineja: - poslovodne osebe v osebni družbi in enoosebni družbi z omejeno odgovornostjo ter zavodu"
Prosim popravite me, če nisem prav razumela.
Lp.
OPSVL in (ne-)plačilo vseh prispevkov?
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: OPSVL in (ne-)plačilo vseh prispevkov?
Danes mi je že vse jasno oz. sem pri prvi oddaji obrazca OPSVL dobila potrditev svojih zaključkov.
Na edavki v obrazcu OPSVL vpišeš samo osnovne podatke, mesečni fond ur, število ur dela in zavarovalno osnovo,
pripevki se iz tega izračunajo. In ker zame ni izračunal drži, da lastniki večosebnih družb ne plačamo prispevka za zaposlovanje.
Pri vseh prispevkih izpiše tudi TRR in tri sklice, kamor je potrebno nakazati denar.
Lp
Na edavki v obrazcu OPSVL vpišeš samo osnovne podatke, mesečni fond ur, število ur dela in zavarovalno osnovo,
pripevki se iz tega izračunajo. In ker zame ni izračunal drži, da lastniki večosebnih družb ne plačamo prispevka za zaposlovanje.
Pri vseh prispevkih izpiše tudi TRR in tri sklice, kamor je potrebno nakazati denar.
Lp
Preverite še enkrat, ker je DURS imel napako. Če je bil delavec v letu 2010 zavarovan na osnovi 040 mu sedaj avtomatsko da zavarovalno osnovo 040 in 112 in to pomeni, da se prispevki za brezposelnost plačujejo
v v prvem postu navedenem pojasnilu od DURS-a tudi piše, da če je družba večosebna kot zakoniti zastopnik podjetja ne moreš biti zavarovan za primer brezposelnosti (podlaga 112)
Vsi trije solastniki smo tudi direktorji (vsak svojega področja) in se tudi ob prijavi nismo mogli zavarovati drugače, kot samo na podlagi 040.
Če ne bi bili hkrati poslovodne osebe, pa bi se lahko zavarovali še dodatno (podlaga 112, torej 040 in 112) in bi v tem primeru prispevke za brezposelnost morali plačevati.
Podjetje smo ustanovili šele letos in zato je tu mala razlika do tistih, ki so bili družbeniki pred 1.1.2011. Tako da imate tudi vi prav, zanje namreč velja ta dodatni 112 in torej plačilo prispevkov za primer brezposelnosti. Zaenkrat.
Je pa res, da sem (smo) očitvo vzeli napačno najnižjo bruto pokojninsko osnovo, takšno, kot je objavljena na spletni strani DURS-a, ki pa velja za tiste, ki ta oz. ta dve prispevka (0,14% in 0.06%) plačujejo. Namesto 844,35 bi morali plačati prispevke za 0,2% manj in je torej temu primerno preračunana bruto osnova nižja in sucer 841,74, saj le tako dobimo najnižjo neto okojninsko osnovo. A zdaj je že kaj je, do naslednjega meseca bo morda že vse bolj jasno.
Upam, da si razlagam pravilno. kaj mislite?
Lep pozdrav.
Vsi trije solastniki smo tudi direktorji (vsak svojega področja) in se tudi ob prijavi nismo mogli zavarovati drugače, kot samo na podlagi 040.
Če ne bi bili hkrati poslovodne osebe, pa bi se lahko zavarovali še dodatno (podlaga 112, torej 040 in 112) in bi v tem primeru prispevke za brezposelnost morali plačevati.
Podjetje smo ustanovili šele letos in zato je tu mala razlika do tistih, ki so bili družbeniki pred 1.1.2011. Tako da imate tudi vi prav, zanje namreč velja ta dodatni 112 in torej plačilo prispevkov za primer brezposelnosti. Zaenkrat.
Je pa res, da sem (smo) očitvo vzeli napačno najnižjo bruto pokojninsko osnovo, takšno, kot je objavljena na spletni strani DURS-a, ki pa velja za tiste, ki ta oz. ta dve prispevka (0,14% in 0.06%) plačujejo. Namesto 844,35 bi morali plačati prispevke za 0,2% manj in je torej temu primerno preračunana bruto osnova nižja in sucer 841,74, saj le tako dobimo najnižjo neto okojninsko osnovo. A zdaj je že kaj je, do naslednjega meseca bo morda že vse bolj jasno.
Upam, da si razlagam pravilno. kaj mislite?
Lep pozdrav.
Preberite si spodnji članek
Vsi ki ste bili 31/12-2010 zavarovani na osnovi 040 ste avtomatsko s 1/1-2011 zavarovani kombinirano 040 in 112
http://www.zpiz.si:80/wps/wcm/connect/z ... odnih+oseb
Vsi ki ste bili 31/12-2010 zavarovani na osnovi 040 ste avtomatsko s 1/1-2011 zavarovani kombinirano 040 in 112
http://www.zpiz.si:80/wps/wcm/connect/z ... odnih+oseb
To ne velja za nas, saj prej nismo bili družbeniki in pri nas ni bilo nobenega avtomatizma. Prej smo bli drugje redno zaposleni (osnova 001), v letošnjem letu pa smo ustanovili podjetje in se v letošnjem letu (morali) zavarovali na osnovi 040 in čeprav smo želeli imeti vklučiti tudi osnovo 112 to po novem zakonu za nove družbenike, ki so hkrati direktorji v večosebni družbah ni mogoče.
Se sedaj razumeva?
Se sedaj razumeva?