Pozdravljeni!
Še ena na temo posojila povezane osebe.
Pridobila sem novo stranko (podjetje) in ugotavljam, da prejšnje računovodstvo ni pravilno obračunavalo obresti na posojila povezane osebe.
Ker pa je bilo posojilo prejeto že v letu 2002, sedanji pravilnik pa je v veljavi od leta 2007, vas prosim za pomoč - kje pridobiti podatke o obrestni meri za povezane osebe za leta pred letom 2005 (ko so na DURS-ovi strani objavljeni podatki o priznani obrestni meri)?
Iz predane dokumentacije ni možno ugotoviti ničesar...
Hvala!
Zlatorumena
Posojlo povezane osebe
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Posojlo povezane osebe
Takrat je veljala, tako za dana kot prejeta posojila, povprečna ponderirana medbančna obrestna mera, ki jo je objavljala Banka Slovenije. - te najdete pod statistika (obrestne mere, povprečne letne medbančne obrestne mere).
Prejeto posojilo - obresti kot odhodki ne smejo presegati obresti izračunane s POM, lahko pa je obrestna mera tudi nič.
Dano posojilo - obresti kot prihodki morajo biti obračunane najmanj po POM.
Je pa vprašanje, zakaj potrebujete te obrestne mere in kako jih boste uporabili? Kakšne so obresti v pogodbi? Kako daleč "nazaj" boste popravljali izkaze, davčne obračune????
lp
Prejeto posojilo - obresti kot odhodki ne smejo presegati obresti izračunane s POM, lahko pa je obrestna mera tudi nič.
Dano posojilo - obresti kot prihodki morajo biti obračunane najmanj po POM.
Je pa vprašanje, zakaj potrebujete te obrestne mere in kako jih boste uporabili? Kakšne so obresti v pogodbi? Kako daleč "nazaj" boste popravljali izkaze, davčne obračune????
lp
-
Zlatorumena
- Nov član

Najlepša hvala za odgovor!
K stvari nameravam pristopiti takole: za nazaj ne bi popravljala nič, pač pa želim od mojega prevzema računovodenja pravilno voditi naprej.
Ker sem "nova" v poslu, me zanima vaše mnenje, ali pravilno razmišljam.
Lep zimski dan želim!
Zlatorumena
K stvari nameravam pristopiti takole: za nazaj ne bi popravljala nič, pač pa želim od mojega prevzema računovodenja pravilno voditi naprej.
Ker sem "nova" v poslu, me zanima vaše mnenje, ali pravilno razmišljam.
Lep zimski dan želim!
Zlatorumena
Še vedno ostaja vprašanje ali je prejeto posojilo s strani povezane osebe (predpostavljam da je to lastnik) brezobrestno ali ne. Ker če je prejeto posojilo brezobrestno, ne potrebujete podatkov o obrestih med povezanimi osebami in tudi ni potrebe, da bi pogodbo spreminjali in obračunavali obresti.
Kolikor pa je dogovorjena obrestna mera (predpostavljam da tega podatka nimate), pa upoštevate pogodbeno obrestno mero in le za davčno namene ugotovite ali so previsoke.
lp
Kolikor pa je dogovorjena obrestna mera (predpostavljam da tega podatka nimate), pa upoštevate pogodbeno obrestno mero in le za davčno namene ugotovite ali so previsoke.
lp