zaloga

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ninika
Novinec
Novinec

zaloga

Odgovor Napisal/-a ninika »

Kako vpliva zaloga na zaključni račun? Trenutno imamo izdanih za cca 4.000.000,00 avansnih računov, zaloge materijala pa tudi tu nekje. Kako bi bilo, če bi se zaloga povečala?
LP
sova
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sova »

Danes sem se malo osredotočila na forom, da vidim, kako kaj obvladam stvari. Zaloge vam zmanjšujejo dobiček, večje zaloge imate manjši je dobiček, seveda, če ste želeli to vprašati , ali mogoče kaj druga?
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

No potem to pomeni, da je tudi davek od dobička manjši. Povejte, če prav mislim.
Pozdrav
Lilijana
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

MANJŠI JE DOBIČEK MANJŠI JE DAVEK..
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Ali ni bolje imete več zaloge, da je potem boljši rezultat?:wink:

LP
jenny
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a jenny »

Mi lahko prosim pojasnite, kako vpliva zaloga na dobiček?????????????
Kot veste,se dobiček ugotavlja na nivoju prihodkov/odhodki in da je zaloga definirana v bilanci stanja! In na kakšen način plačaš manj davka od dobička, lepo vas prosim. Ne
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Anka, zanimivo vprašanje - vpliv zaloge na dobiček.

Če razmišljamo zelo poenostavljeno, bi rekli, da je poslovni izzid razlika med stroški in prihodki obdobja. Vendar to ni vedno res. Stroški obdobja še ni nujno da so tudi stroški obdobja.

Stroški, ki jih prenesemo v zaloge, se tu zadržujejo do prodaje izdelka, ki je lahko v naslednjem obdobju.

Pri zalogah poznamo več metod vrednotenja, ki pa niso namenjena zniževanju davkov, pač pa odpravljanju nihanj pri proizvodnji, prodaji.. . Tu vidim odgovor na vaše vprašanje.

Poznamo pa tudi različne metode vrednotenja zalog v R-3, ki tudi posledično vplivajo na rezultat.

Verjetno niste delniška družba, oziroma družba ki bi imela več lastnikov. Namreč namen poslovanja je povečevanje dobička.

Jaz razmišljam takole: če bi plačal več davka od dobička, več bi ga pospravil tudi jaz :wink:.

Mirko
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Elektrik, potem to pomeni, da bomo plačali manjši davek od dobička.
Je to res.
Pozdrav
Lilijana
pika1
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a pika1 »

Ne vem sicer, če vas razumem vendar je logika, če ste povečali zaloge (razred 3) boste majn prenesli v stroške, kar pomeni, da boste imeli večji dobiček. Če ste zaloge naspram leta 2003 zmanjšali boste več prenesli v stroške kar pomeni imate manjši dobiček.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Če računovodsko ažurno spremljate potek proizvodnje od nabave, porabe materiala, gotovih izdelkov in prodaje leteh, ne bi smelo biti dilem kdaj kaj dati in če dati v stroška. Kot sem že omenil, na to vplivajo metode vrednotenja zalog, katerih namen ni zmanjševanje rezultata, pač pa optimiranje le tega.
Bistvo metod je, da določimo, kateri stroški so takoj odhodki obdobja in kateri se zadržijo v zalogah.
Večji vpliv zalog na zaključni račun (BU) bi bila tudi sprememba vrednotenja zalog, vendar je tudi tu potrebna previdnost. Tudi tu ne izbiramo metode z davčnega vidika, pač pa iz razlogov, ki sem jih že omenil - čeprav se tudi to dela.

Mirko
Odgovori