Pozdravljeni,
muči me nekaj v zvezi z oskrbninami vrtca. Cena vrtca je recimo 300 EUR. Starši so upravičeni do subvencije občine 100 EUR. V nekaterih primerih starši sami prejmejo subvencijo in vrtcu plačajo polno ceno, v drugih pa starši plačajo manj in subvencijo vrtec sam zahteva od občine.
Sedaj me pa zanima, ali je ta subvencija obdavčena z DDPO? Po moje je, ker gre za kritje do polne cene storitve, pa tudi - vsi starši je ne dobijo. Prosim za pomoč.
SUBVENCIJA VRTCA
Moderator: Mirko Zbačnik
SUBVENCIJA VRTCA
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Re: SUBVENCIJA VRTCA
Še nisem slišala, da bi starši dobili subvencijo in plačali polno ceno.
Del, ki ga plača občina le ta plača direktno vrtcu. Preostali % pa glede na odločbo o znižanem plačilu pa plačajo starši.
In kaj ima to veze z DDPO ? Čigav DDPO - od staršev, od vrtca ?
Del, ki ga plača občina le ta plača direktno vrtcu. Preostali % pa glede na odločbo o znižanem plačilu pa plačajo starši.
In kaj ima to veze z DDPO ? Čigav DDPO - od staršev, od vrtca ?
Če se starši zmenijo tako na občini, občina njim nakaže subvencijo, oni pa vrtcu plačajo polno ceno. Verjetno je to praksa samo v kakšnih zasebnih vrtcih, ne vem, jaz imam tak primer - nekaj tako, drugi drugače.
Zanima me, kaj se šteje za prihodek za namene DDPO - polna cena ali cena znižana za subvencijo? Po moje polna cena.....
Zanima me, kaj se šteje za prihodek za namene DDPO - polna cena ali cena znižana za subvencijo? Po moje polna cena.....
Naty
Aja verjetno gre za vrtce brez koncesije. Občina da staršem szubvencijo za tiste otroke, ki niso dobili vrtca ti si pa potem vartvo uredijo drugače.
DDPO od vrtca ?
V prihodek gre vedno polna cena - znesek na fakturi. Ne glede na to kod plača.
Tudi če bi plačal delno občina bi bil prihodek cel znesek. Ne gre za subvencijo vrtcu ampak gre za sofinanciranje stroška staršem. Pa ni važno ali občina nakaže direktno vrtcu ali staršem in potem starši plačajo polno ceno.
DDPO od vrtca ?
V prihodek gre vedno polna cena - znesek na fakturi. Ne glede na to kod plača.
Tudi če bi plačal delno občina bi bil prihodek cel znesek. Ne gre za subvencijo vrtcu ampak gre za sofinanciranje stroška staršem. Pa ni važno ali občina nakaže direktno vrtcu ali staršem in potem starši plačajo polno ceno.
ja MG, tako je, občine subvencionirajo tistim, ki ne dobijo mesta v javnem vtcu.... ja znesek na fakturi je včasih razdeljen na dva dela: eden za starša in eden za občino - v prihodek za DDPo dam oboje. Sem predvidevala da je tako, vendar mi je lastnica vrtca trdila, da subvencije niso obdavčene....
Naty
Odvisno za kaj in za koga so subvencije. To je subvenicja staršem, ne vrtcu.
subvezncije res niso obdavčene če so namenska sredstva vendar tudi odhodek iz tega nsolova ni šriznan.
Recimo suvencija za nakup osnovnega sredstva ni obdavčnea ampak se tudi amortizacija v deležu te subvenicje ne obravnava kot strošek.
V vašem primeru bi morala občina skeleniti pogodbo o subvencioniranju z vrtcem in si se moralo točno določiti kaj se subvencionira.
v tem primeru pa tudi strošek v deležu subvencije ne bi bil priznan. Recimo za enega otroka je cena 300 € ( 200 starši + 100 subvencija )
V tem primeru bi morali 1/3 stroškov zapirati z subvenicjo in ne bi predstavljao stroška za podjetje.
subvezncije res niso obdavčene če so namenska sredstva vendar tudi odhodek iz tega nsolova ni šriznan.
Recimo suvencija za nakup osnovnega sredstva ni obdavčnea ampak se tudi amortizacija v deležu te subvenicje ne obravnava kot strošek.
V vašem primeru bi morala občina skeleniti pogodbo o subvencioniranju z vrtcem in si se moralo točno določiti kaj se subvencionira.
v tem primeru pa tudi strošek v deležu subvencije ne bi bil priznan. Recimo za enega otroka je cena 300 € ( 200 starši + 100 subvencija )
V tem primeru bi morali 1/3 stroškov zapirati z subvenicjo in ne bi predstavljao stroška za podjetje.
ja prav imate, ker tukaj je pa pogodba med Občino in starši. Ampak starši se potem odločijo, ali ta znesek prejmejo sami ali pa vrtec... efekt je pa isti.
Naty