Naložbena nepremičnina, dobro ime, slike-olajšava pri DDPO?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Zlatorumena
Nov član
Nov član

Naložbena nepremičnina, dobro ime, slike-olajšava pri DDPO?

Odgovor Napisal/-a Zlatorumena »

Pozdravljeni!

Prvo vprašanje zastavljam za potrditev:

Ali je za nakup naložbene nepremičnine v letu 2010 možno uveljavljati olajšavo pri DDPO?

Drugo vprašanje pa je:

Pri olajšavah DDPO po 55. a členu sem zasledila, da je davčno olajšavo mogoče uveljavljati za dobro ime. Prosim vas za celostno informacijo, kako se to izvede (kaj to pomeni za podjetje, knjiženje dogodka, višina olajšave (je tudi 30% oz. do 30.000€),...)

Še tretje vprašanje imam, prav tako v vezi olajšave pri DDPO, ki pa se glasi:

Ali se v olajšavo po 55. a členu lahko šteje nakup umetniških slik?

Iskrena hvala za vašo pomoč. Kot najbrž čutite :), iz mojih vprašanj veje ena čudna težava v teh kriznih časih - kako znižati davek od dohodka pravnih oseb :) :) :).

Lep dan želim,
Zlatorumena
Zlatorumena
Nov član
Nov član

Re: Naložbena nepremičnina, dobro ime, slike-olajšava pri DD

Odgovor Napisal/-a Zlatorumena »

Lepo prosim za pomoč :) in vam želim lep, sončen dan.

Zlatorumena
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Naložbena nepremičnina, dobro ime, slike-olajšava pri DD

Odgovor Napisal/-a slovan »

Zlatorumena napisal/-a:Ali je za nakup naložbene nepremičnine v letu 2010 možno uveljavljati olajšavo pri DDPO?
Če gre za opremo, ki je določena v 55.a členu potem da, sicer NE.
Zlatorumena napisal/-a:Pri olajšavah DDPO po 55. a členu sem zasledila, da je davčno olajšavo mogoče uveljavljati za dobro ime. Prosim vas za celostno informacijo, kako se to izvede (kaj to pomeni za podjetje, knjiženje dogodka, višina olajšave (je tudi 30% oz. do 30.000€),...)
Kaj pravi 3. odstavek 55.a člena:
(3) Za neopredmetena sredstva iz prvega odstavka tega člena se ne štejejo dobro ime in usredstveni stroški naložb v tuja opredmetena osnovna sredstva.

In še umetniške slike: če gre za osnovno sredstvo se olajšava ne upošteva. (umetniška slika je lahko tudi naložba, ampak z vidika olajšav za investiranje to ni pomembno!)

lp
Odgovori