BOLNIŠKA

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
žaklina
Računovodja
Računovodja

BOLNIŠKA

Odgovor Napisal/-a žaklina »

Spoštovani!
Imamo delavca, ki je na zaradi bolezni na bolniški že od 25.11.2010. Izračunala sem bolniško za mesec november v breme podjetja za 32 ur in sicer:
- bruto urno postavko ima vsak mesec enako, v tem primeru 4,10 eur
- za redno delo 128 ur x 4,10 eur = 524,80 eru
- bolniška 90% od 32 ur x 4,10 eur = 131,20 eur x 90 % = 118,08 eur,
+ dodatki na osebni uspeh, letni dopust, praznik, delovna doba, dodatek na pogoj dela
Ali je pravilno, da vzamem urno postavko x % ( razlog bolniške )??

V mesecu decembru sem prav tako izračunala ure bolniške x bruto urna postavka x 90 %, vendar mi je skupna brutto plača prišla pod minimalno plačo za december! Ali je to pravilno in ali bi morala biti kljub boleznini ( 90 % ) bruto plača vsaj do miminalne plače 734,15 eur??
lp
Zadnjič spremenil Nina, dne 10 Mar 2011, 14:32, skupaj popravljeno 1 krat.
Razlog: Brisanje besede "Nujno" iz naslova teme
franca
Računovodja
Računovodja
Kraj: Mengeš

Re: BOLNIŠKA - NUJNO

Odgovor Napisal/-a franca »

Urna postavka za boleznine se izračuna iz povprečne urne postavke prejšnjih 3 mesecev. V to povprečje pa se všteva tudi dodatek za minulo delo, na osebni uspeh, na pogoje dela, ...
žaklina
Računovodja
Računovodja

Ja, to je že res, samo kaj ko je povprečje prejšnjih mesecev večje ( 4,97 eur ) kot pa redna delovna ura ( 4,10 eur ). V tem primeru bi dobil bolniško bolje plačano kot pa redno delo!?? A je to tako pravilno?? Ali vzamem isto urno postavko, kot če bi delal x 90 %?? Za refundacijo od ZZZS pa se vzame povprečje preteklega leta, ne?? V mojem primeru je to znesek 6,69 eur, vendar mi je referentka na ZZZs rekla, da ne more dobiti refundacije v večjem znesku kot pa če bi delal, vendar brez da bi zmanjšala oz. upoštevala 90%! To pomeni, da bi morala znesek za refundacijo povečati, da bi dobil potem refundiran 90% znesek, ki bi bil isti polni urni postavki????
Kako je pravilni izračun v mojem primeru za bolniško do 30 dni in nad 30 dni???
Lepo prosim za informacijo, ker moram danes narediti plače!!
Hvala že v naprej!
franca
Računovodja
Računovodja
Kraj: Mengeš

Odgovor Napisal/-a franca »

Iz vašega vprašanja je razvidno, da je 4,10 osnovna urna postavka, na to pa pridejo še dodatki. Vsaj dodatek za minulo delo morate obračunati.
Torej:
- najprej izračunajte polno postavko za redno delo (z vsemi dodatki za redno delo)
- potem primerjajte povprečno postavko prejšnjih treh mesecev
- osnova za boleznino je tista, ki je nižja od obeh
koland
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a koland »

pozdravljeni,

tudi, če je na bolovanju mora dobiti vsaj minimalno plačo (748,10 eur). na zzzs morate oddati obračunski list, na katerem imate osnovo in ure iz leta 2009. na podlagi tega se izračuna urna postavka in znesek refundacije.

lp, koland
žaklina
Računovodja
Računovodja

V ZDR 137. člen, 8 odstavek piše: v primeru odsotnosi z dela delavca zaradi bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom, znaša višina nadomestila plače dalavcu, ki bremeni delodajalca, 80% plače delavca v preteklem mesecu za polni delovni čas.
Kaj to pomeni, da se za boleznine obračunava 80%, osnova pa iz preteklega meseca??
Čeprav pa v 7. odstavku istega člena piše: "Če s tem ali drugim zakonom oziroma na njegovi podlagi izdanim predpisom ni določeno drugače, delavcu pripada nadomestilo plače v višini njegove povprečne mesečne plače za polni delovni čas iz zadnjih treh mesecev oziroma iz obdobja dela v zadnjih treh mesecih pred začetkom odsotnosti." ???
Nič jasno! Ko gre v breme delodajalca obračunavamo 80%, v breme ZZZS pa 90%?????
Kolektivna pogodba za gradbeništvo pa pravi, da se osnova za izračun nadomestil upošteva v skladu z ZDR!!!??
koland napisal/-a:pozdravljeni,

tudi, če je na bolovanju mora dobiti vsaj minimalno plačo (748,10 eur). na zzzs morate oddati obračunski list, na katerem imate osnovo in ure iz leta 2009. na podlagi tega se izračuna urna postavka in znesek refundacije.
Mora dobiti vsaj minimalno plačo??? A se ne da v primeru, ko ne doseže minimalne plače, samo neplačano razliko do min. plače od katere morajo biti plačani določeni prispevki??

lp
koland
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a koland »

pozdravljeni,

jaz obračunavam 90% za bolovanje in to za tisti mesec, ko je na bolovanju. če vam "zmanjka", date še razliko do minimalne plače.
Odgovori