Družba ima sklenjeno pogodbo o prokuri z upokojencem. V pogodbi imajo navedeno plačilo na mesec v bruto znesku 1.500 EUR+malica+dnevnice, uporaba služ.avtomobila samo za namene opravljanja poslov (ne privat)
Ob izplačilu obračunamo akontacijo dohodnine od vsega (plačilo za delo+malica+dnevnice)? Ali samo od plačila za delo?
Odogovor rabimo nujno - jutri bi bilo izplačilo.
Hvala.
Prokurist-upokojenec
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Prokurist-upokojenec
Za povračilo stroškov za opravljeno delo se ne zaračuna dohodnina. Enostavno jih izplačate. V REK obrazec prijavite samo 1500,00 bruto.
Mi delamo tako
Mi delamo tako
-
mala novinka
- Računovodski vajenec

- Kraj: ljubljana
Pozor, v kolikor dobi prokurist pri vas večji znesek od minimalne plače mu bo pokojnina zamrznjena... vsaj tako so meni razložili na ZPIZ-u... Dobro bi bilo, da se pred izplačilom pozanimate pri njih.
nevednost ni lepa čednost
Po mnenju DURS to ne drži, zato, ker nima pogodbe za poslovodstvo in ne vodenje družbe kot direktor, ampak je prokurist samo za zastopanje in pridobivanje poslov.
Smo včeraj poklicali tudi glede stroškov na DURS in so nam povedali, da moramo ob izplačilu tudi stroške vključiti v osnovo za obračun akontacije davčnega odteglajaja in 6% prispevkov (šifra dohodka 1502 obr REK2). On pa bo drugo leto ob napovedi dohodnine lahko uveljavljal ,na podlagi predložitve dokumentov na DURS, znižanje davčne osnove za navedene stroške.
Smo včeraj poklicali tudi glede stroškov na DURS in so nam povedali, da moramo ob izplačilu tudi stroške vključiti v osnovo za obračun akontacije davčnega odteglajaja in 6% prispevkov (šifra dohodka 1502 obr REK2). On pa bo drugo leto ob napovedi dohodnine lahko uveljavljal ,na podlagi predložitve dokumentov na DURS, znižanje davčne osnove za navedene stroške.
Jaz imam isti primer kot grah in so mi pri izdelavi pogodbe o prokuri opozorili, da je določen znesek za izplačilo prokure, ker drugače se mu lahko zmanjša pokojnina.
Sej v tej državi ti dvakrat ne povejo isto
Sej v tej državi ti dvakrat ne povejo isto
Se strinjam z grahom. Pogodba o prokuri ni isto kot pogodba o poslovodenju.
p.s.: večina podjetij, ki imajo prokurista (in jih jaz poznam), obravnavajo obe pogodbi na enak način. Eni so celo že preživeli davčno inšpekcijo
. Pa vseeno ni prav.
p.s.: večina podjetij, ki imajo prokurista (in jih jaz poznam), obravnavajo obe pogodbi na enak način. Eni so celo že preživeli davčno inšpekcijo