76. a člen

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
strelca
Začetnik
Začetnik

76. a člen

Odgovor Napisal/-a strelca »

Lep pozdrav! Nujno bi rabila vašo pomoč. Smo gradbeno podjetje. Nabavljamo material in ga potem zaračunamo naprej. Pri nabavi tega materiala dobimo račun skupaj z DDV-jem, katerega si potem poračunamo kot vstopni davek. Sedaj pa nam neko podjetje noče izdati računa z DDV-jem, temveč z 76. členom. Ne vem več kdo ima prav! Lepo prosim za vašo mnenje. Hvala
Zadnjič spremenil Nina, dne 10 Mar 2011, 14:32, skupaj popravljeno 1 krat.
Razlog: Brisanje besede "Nujno" iz naslova teme
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Re: NUJNO - 76. a člen

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Če vam samo proda material kot trgovina, brez kakršnekoli vgradnje in podobno, račun nikakor ne more biti po 76. členu, temveč se DDV normalno zaračuna.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
accountant
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a accountant »

Pozdravljeni.
Žal, nimajo prav. Svetujte jim, da si preberejo 76.a člen ZDDV-1:

76.a člen
(prejemniki blaga ali storitev kot plačniki DDV)
DDV mora plačati davčni zavezanec, identificiran za namene DDV v Sloveniji, kateremu se opravijo naslednje dobave:
a) gradbena dela, vključno s popravili, čiščenjem, vzdrževanjem, rekonstrukcijo in rušenjem v zvezi z nepremičninami;
b) posredovanje osebja, vključenega v dejavnosti iz prejšnje točke;
c) dobava nepremičnin iz 7. in 8. točke 44. člena tega zakona, če se je dobavitelj odločil za obdavčenje v skladu s 45. členom tega zakona;
d) dobava odpadkov, ostankov in rabljenega materiala ter storitev iz Priloge III a tega zakona.

Za vas pa tudi nisem sigurna - vi samo prodajate material naprej ali ga vgrajujete?! Ker če ga le prodajate naprej (kot posrednik med A in C), potem dvomim, da ga lahko zaračunate v skladu s 76.a členom?!
"To be or not to be" - that is not a question!
strelca
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a strelca »

Lp!

V bistvu gre tukaj samo za našo nabavo materiala. Mi račun prejmemo skupaj z DDV in si ga potem tudi kot vstopni davek odbijemo. In to nima veze s tem, da smo mi gradbena firma. Samo do tukaj me zanima. Če pa bi bila na računu še vgradnja tega materiala bi pa moral biti na računu 76. a člen. Torej jaz mislim, da ne glede na to, da smo mi gradbena firma, ko prejmemo račun za material si ga odbijemo kot vstopni davek.
ksenija94
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ksenija94 »

Še jaz eno vprašanje :)
Primer:
Od davčnega zavezanca smo prejeli račun za vrata, prejeti račun je po 76a členu brez DDV oziroma je samo izkazan.
Mi bomo te vrate montirali v naš polovni objekt. Kako se v tem primeru knjiži račun?

Najlepša hvala vsem za odgovore. :wink:
accountant
Začetnik
Začetnik

strelca napisal/-a:Lp!

V bistvu gre tukaj samo za našo nabavo materiala. Mi račun prejmemo skupaj z DDV in si ga potem tudi kot vstopni davek odbijemo. In to nima veze s tem, da smo mi gradbena firma. Samo do tukaj me zanima. Če pa bi bila na računu še vgradnja tega materiala bi pa moral biti na računu 76. a člen. Torej jaz mislim, da ne glede na to, da smo mi gradbena firma, ko prejmemo račun za material si ga odbijemo kot vstopni davek.
= DA, tako je.
accountant
Začetnik
Začetnik

ksenija94 napisal/-a:Še jaz eno vprašanje :)
Primer:
Od davčnega zavezanca smo prejeli račun za vrata, prejeti račun je po 76a členu brez DDV oziroma je samo izkazan.
Mi bomo te vrate montirali v naš polovni objekt. Kako se v tem primeru knjiži račun?

Najlepša hvala vsem za odgovore. :wink:
Takle je za obrazec -že napisano na forumu:
viewtopic.php?f=2&t=32323&start=0
Knjiženje nabave pa
310/220 ali 660/220 ...odvisno kako vodite materialno
400/310 ali obračun iz kt.6 na 7 ...spet odvisno od usmeritev
Odgovori